L’estudi desenvolupat per la consultora mediambiental Duna Consultores inclou un estudi topogràfic detallat (en la imatge), que distingeix 22 tipus diferents de fons, segons comunitats bentòniques i tipologia del substrat: sorra, grava, fang, roca, algues fotòfiles, plantes cymodoceas i posidònia oceànica, entre altres. Aquests fons apareixen sols o combinats i, en el cas dels vegetals, amb diferents graus de conservació. L’informe determina amb precisió la superfície en metres quadrats que ocupa cadascuna d’aquestes tipologies de fons i el percentatge que representa dins de la badia.
Bàsicament, l’estudi distingeix dues zones:
1°) Una meitat nord de la badia, que abasta també el canal central d’aquesta, on existeix un creixent procés de sedimentació intensa, que ha anat transformant les comunitats originals de la badia, substituint les comunitats bentòniques per altres més adaptades a la sedimentació i la terbolesa de l’aigua. En aquesta part de la badia, on la Posidònia oceànica abundava fins a finals del segle passat, la praderia s’ha anat afeblint i ha anat desapareixent, donant pas a altres comunitats menys exigents.
2°) Una meitat sud de la badia, on sobreviu la major extensió de prada de posidònia, si bé es troba sotmesa a impactes causats pels fondejos massius i incontrolats d’embarcacions sobre la praderia. També es percep l’efecte de la sedimentació que domina a tota la badia, si bé amb menys intensitat que a la meitat nord.
La següent taula conté les tipologies de fons i la superfície que ocupen, dins de les 90 hectàrees en les quals se centra l’estudi (interior de la badia fins al dic del port i la línia imaginària que l’uneix amb Punta Pinet):
L’estudi, a més, explica amb més detall en què consisteix cadascuna d’aquestes tipologies de fons, el seu estat de conservació i ubicació geogràfica específica.
Descarrega a través d’aquest enllaç l’informe complet en format pdf (3 Mb)