El portaveu de la iniciativa Salvem Sa Badia de Portmany, Pepín Valdés, ha participat aquesta tarda en la ‘IV Jornada Camins cap a la Sostenibilitat a Eivissa i Formentera’, que ha tingut lloc en el Club Diario de Ibiza, sota l’organització d’aquest mitjà de comunicació. Valdés ha realitzat una presentació del nou curtmetratge documental ‘Portmany, una badia amenaçada’, que explica els valors ambientals de la badia i la necessitat de protegir-los.
“La iniciativa ha realitzat nombroses conferències i trobades amb sectors empresarials, administracions públiques, associacions civils, grups polítics, joves professionals, etcètera. Una de les reaccions que més s’han repetit, en finalitzar totes aquestes presentacions, és el desconeixement de la situació real dels fons de la badia i dels impactes que aquesta sofreix. I això segurament ocorre perquè el jardí de la badia està submergit i no el veiem”, ha dit Valdés.
“Aquesta és la raó principal d’haver produït el curtmetratge documental ‘Portmany, una badia amenaçada’, que pretén aflorar aquest jardí submarí i ensenyar-lo tal qual és. Volem que serveixi perquè totes les persones de Sant Josep i Sant Antoni coneguin quina és la situació real i puguin, amb coneixement i en conseqüència, opinar sobre les accions que haurien de dur-se a terme”, ha afegit.
Els últims estudis realitzats mostren una situació dels fons de la badia certament alarmant. “Hem perdut el 50% de les comunitats marines, principalment Posidònia oceànica, i estem davant un moment en que hem de decidir què volem per al futur de la badia, perquè la tendència és clarament d’empitjorament si no es produeixen canvis”.
El portaveu de Salvem Sa Badia també ha projectat uns fragments del documental sobre els principals impactes que sofreix la badia i les conseqüències que provoquen, i sobre els canvis que la ciència aconsella emprendre per a millorar la qualitat mediambiental de la badia.
Valdés ha explicat que Salvem Sa Badia de Portmany és una iniciativa popular i que els seus principals objectius són visualitzar les amenaces que posen en perill la badia, frenar la seva deterioració i impulsar la progressiva recuperació de la seva qualitat mediambiental. “La iniciativa té el seu origen a l’octubre de 2019, quan totes les televisions emetien aquestes terribles i apocalíptiques imatges de peixos morts en el Mar Menor, que en el passat havia estat un dels majors tresors naturals del nostre país. Arran d’aquestes impactants escenes ens preguntem quina era la salut mediambiental de la nostra badia. Així que ens vam posar a investigar i, a cada nova dada que emergia, la nostra sorpresa creixia, ja que la realitat era molt pitjor del que ens havíem temut”, ha afirmat.
“Com hem vist, estem en una situació límit. El jardí submarí de la badia s’està morint i no ens hem adonat fins ara. Més enllà de conservar els hàbitats marins i la qualitat mediambiental d’aquest entorn, que ja haurien de ser motius suficients, correm el seriós risc de perdre les platges i amb elles tot el nostre atractiu turístic i el principal valor que sosté la nostra economia. Però encara hi ha esperança, si treballem junts, entre tots, tenim la possibilitat de revertir la situació. Si som valents i prenem les decisions correctes, la badia pot recuperar la seva antiga esplendor. Serem capaços de fer-ho? Aquesta és la gran qüestió”, ha postil·lat.