Seguim amb la sèrie de vídeos breus que formen part del documental ‘Portmany, una badia amenaçada’. En aquest expliquem com el fondeig incontrolat danya a la Posidònia océanica. Morts de formigó, cadenes i ancores seguen i arrenquen aquesta planta, afeblint la vegetació i obrint camí a l’acumulació de sediments.
La part central de la badia, on es van produir fondejos incontrolats durant dècades, és una de les més afectades. L’any 2013, el Club Nàutic Sant Antoni, va presentar davant el Govern balear un projecte per a intentar remeiar la situació. Constava de dues fases: una primera de neteja dels fons a la part central de la badia i una segona consistent en la instal·lació de boies ecològiques per a evitar el fondeig indiscriminat.
El projecte, finançat íntegrament per aquesta entitat sense ànim de lucre, va rebre llum verda al gener de 2015. Durant mes i mig, dos equips complets de bussejadors amb embarcacions van treballar incansablement per a extreure 173.000 quilos de residus. Es van recuperar 14 embarcacions enfonsades, 2.000 quilos de cadenes i ferros, 400 quilos de bateries i 183 morts de formigó, entre altres objectes. Tot aquest material va ser retirat per gestors autoritzats.
Posteriorment, es van instal·lar tres polígons amb boies ecològiques, ancorades mitjançant un sistema que no afecta les comunitats marines del fons i que avui es gestionen mitjançant una concessió temporal.
Lluny de solucionar-se el problema, aquest es va traslladar a la zona sud de la badia, malgrat que és una zona més desprotegida dels vents. En ella es troba la posidònia millor conservada i s’han arribat a acumular prop de 200 embarcacions, un 40% d’elles fondejades sobre aquesta planta marina. En els últims anys, a més, diverses empreses de xàrter nàutic també s’han instal·lat allí i fins i tot utilitzen els molls de les ‘golondrinas’ de tráfic interior de la badia per a pujar i baixar clients, maletes i provisions. Els efectes sobre la praderia de Posidònia comencen a ser molt evidents.
A continuació, oferim la versió completa del documental, de 16 minuts de durada.