El ‘Virgen de las Nieves’, un antic vaixell de salvament marítim adquirit per un centre de busseig ja desaparegut i que portava anys abandonat a la zona de sa Punta des Molí de la badia de Portmany, finalment ha estat retirat de la mar.
Durant molts anys, aquesta embarcació, molt cridanera per la seva eslora i sobretot pel color taronja del seu casc, ha constituït una icona del fondeig il·legal, a més de servir com a boia on abarloar embarcacions i com a excusa per a justificar les seves accions a la resta de propietaris de vaixells que han instal·lat morts de formigó al seu voltant.
En el transcurs de la neteja del fons marí realitzada per l’Ajuntament de Sant Antoni de Portmany la passada primavera, va resultar totalment impossible localitzar al propietari perquè retirés aquesta embarcació. No obstant això, una altra persona ha tingut més èxit. Es tracta de Josep Cartoixà, un enginyer industrial, mecànic, patró de iots i entusiasta de la mar ja jubilat, que fa alguns anys es va quedar enamorat de l’illa de Formentera, on resideix.
En el seu afany per recuperar el patrimoni nàutic de l’illa, Cartoixà va animar a Ramón Mayans Colomar, un famós mestre d’aix, i al seu nét Óscar, que es dedica al mateix ofici, a ensenyar les tècniques de restauració d’embarcacions tradicionals a un grup d’uns quinze aprenents que va aconseguir reclutar l’enginyer. A través d’aquest projecte, ja han aconseguit restaurar i lliurar al seu propietari el llaüt ‘Delfín verde’ i continuen treballant en la posada a punt d’uns altres.
De la mateixa manera, el ‘Virgen de las Nieves’ viatjarà cap a Formentera per a formar part del nou projecte de Josep Cartoixà, un museu marítim de barques en terra, a fi de que les noves generacions puguin apreciar l’evolució històrica de les embarcacions i molt especialment dels llaüts, bots i bruixes.
Cartoixà desenvolupa aquests projectes sense subvencions ni patrocinadors, simplement aportant de la seva butxaca i, com sempre comenta, “de la bona gent que m’ajuda”. El ‘Virgen de las Nieves’ arribarà a Formentera gràcies a la col·laboració del Club Nàutic de Sant Antoni, l’empresa de transports RYR i la naviliera Formentera Lines.
Des de Salvem Sa Badia de Portmany volem reconèixer el treball exemplar de Josep Cartoixà. És una persona enamorada de les nostres illes, que constitueix un exemple en la conservació de les nostres tradicions marineres i patrimoni nàutic.