Aquest estiu vam tenir ocasió de gaudir en el nou auditori Caló de s’Oli d’una exposició antològica de fotografia marina, amb 40 imatges seleccionades de la primera edició del concurs MARE Balear, celebrat en 2020. La mostra, en la qual va col·laborar Salvem Sa Badia de Portmany, encarregant-nos de dinamitzar-la i exposar aquest espai a la ciutadania, va ser un èxit de públic i va coincidir amb el primer festival Badia de Portmany, que també va portar els primers concerts a l’escenari exterior del nou recinte cultural.
Anit, la Sala Albert Camus de Sant Lluís (Menorca), va acollir el lliurament de premis de la segona edició del Certamen Audiovisual per a la Conservació de la Mar Balear MARE, que, igual que la primera edició, té per objectiu despertar consciències per a garantir la conservació del Mediterrani. Les fotografies triades, entre les quals poden trobar-se obres de múltiples fotògrafs eivissencs, inclosos alguns dels que van participar en el taller de fotografia submarina en apnea que es va celebrar a Caló de s’Oli el 28 d’agost, són realment espectaculars i en aquest reportatge oferim algunes de les més impressionants.
Les fotografies de MARE mostren que la mar Balear encara és de les zones millor conservades del Mediterrani, però sofreix una forta pressió i és urgent actuar per al seu manteniment. “Una mar en excel·lent estat és essencial per al futur de Balears i el benestar de la seva ciutadania”, ha declarat el director de la Fundació Marilles, Aniol Esteban, entitat impulsora del certamen.
Al concurs es van presentar un miler d’imatges de 115 participants, dels quals 98 eren adults i 17 joves. Les fotografies guanyadores recullen la diversitat d’hàbitats, espècies i paisatges submarins i costaners presents en la mar Balear, així com unes altres de calibre artístic. Entre els més joves, els germans eivissencs Adrià i Lluna Mas Escandell, de 10 anys, i Moritz Simmeth, de 8 anys, són els guanyadors per al perfil infantil; i Alex Glushenko, Ignacio Serra Gaytán de Ayala i Carlos Nicolas Wenham Martínez per al perfil juvenil.
Els adults es van dividir en dos grups, amateur i expert, i van presentar les seves imatges en set categories diferents: MARE Animalia, MARE Plantae, MARE Magna, MARE Nostrum i MARE Denúncia, i també va haver-hi mencions honorífiques a les Àrees Marines Protegides, a l’empatia i al missatge de conservació. Els millors projectes presentats s’inclouran en l’exposició itinerant que recorrerà les illes en 2022.
En el perfil de participació adults experts, les fotos premiades són: ‘Invisibles en el entorno’ de Vicente Planells Ramon (MARE Animalia), ‘Algues que viuen entre dos mons’ de Miquel Gomila (MARE Plantae), ‘Dia de platja’ de Jaume Cabrer (MARE Magna), ‘Tocant la mar’ d’Arnau Cloquells Sintes (MARE NOSTRUM); ‘Emisario roto’ de Joan Costa García (MARE Denúncia), ‘Dragonera Hope Espot’ de Fernando Darder (M.H. Àrees Marines Protegides), ‘Ventana al mar’ de Wojciech Dopierala (M.H. Empatia) i ‘Vigilando la salud de la posidonia’ de Pedro Riera Llompart (M.H. Missatge de Conservació).
En adults amateur, els guardons han recalat en: ‘Rey del mimetismo’ de José Juan Luzón Quirós (MARE Animalia), ‘Raíces, tallo y hojas’ de Carla d’Andrés Ruano (MARE Plantae), ‘Un mar con mucho genio’ d’Oscar González Vic (MARE Magna), ‘Varaderos’ d’Oscar González Vic (MARE Nostrum), ‘Pandèmia de masqueretes’ de Jaume Llinàs Mateu (MARE Denúncia), ‘Criatura Bioluminiscente’ de Cristina Amanda Tur Bernat (M.H. Àrees Marines Protegides), ‘Silenciosa tranquilidad’ de Fernando Estarellas Calderón (M.H. Empatia) i ‘Un rayo de luz’ de Nicolau Pere Cerdà Pons (M.H. Missatge de Conservació).
El jurat l’han compost experts de renom, com el fotògraf de National Geographic Jaime Rojo, la científica marina Salud Deudero o el fotògraf subaquàtic Francis Pérez. Totes les fotos premiades poden contemplar-se en el portal de MARE Balear.