Les badies de Porroig i Portmany comparteixen la problemàtica del fondeig il·legal amb morts de formigó, que provoquen importants danys a les praderies de posidònia. L’Ajuntament de Sant Josep, gràcies a un estudi elaborat per la formació ecologista GEN-GOB, ha detectat un total de 112 estructures en el fons marí d’aquesta zona de Sant Josep, que constitueix un dels punts costaners que més pressió reben a causa del fondeig incontrolat, especialment a l’estiu.
Aquest informe també determina que el 80% d’aquests morts es troben sobre una important extensió de praderia de Posidònia oceànica. Cal recordar que la part externa d’aquesta badia va ser catalogada en el Decret de Posidònia com àrea a regular, mentre que la zona més interna està qualificada com d’alt valor a protegir.
“L’estudi detecta que, precisament, és la part més sensible de la badia la que més està patint el fondeig incontrolat d’embarcacions, amb les greus conseqüències que això suposa per un entorn tan delicat”, ha apuntat el regidor de Platges i Litoral, Josep Guasch.
“El garreig de les cadenes i l’afluència de centenars d’embarcacions cada dia està perjudicant un dels llocs més polits del nostre municipi i aquest estudi ens senyala només el mal que aquesta situació causa al fons marí, però no hem d’oblidar que el fondeig incontrolat també porta associats molts altres problemes com els abocament incontrolats de residus, la mala gestió de les aigües residuals de les embarcacions, remors, etcètera”, ha afegit la regidora de Medi Ambient, Mónica Fernández.
L’estudi ens recorda que Porroig és una zona d’alt valor ecològic amb uns fons marins constituïts per unes praderies de posidònia molt extenses, intercalades amb fons mixtes d’arena, roca, algues fotòfiles i Cymodea nodosa. El lloc es troba en una situació delicada, a causa de la saturació d’embarcacions, que usen estructures de fondeig que generen un alt impacte sobre el fons marí.
Els 112 morts detectats estan formats per més de 310 estructures fetes amb blocs de formigó, rodes de camió, tests omplerts de formigó, roques o ancoratges de tipus helicoidal. Totes elles han quedat georreferenciadas e a’estudi. La majoria dels morts estan formats per dos o tres elements, però també s’ha trobat un integrat per més de vint estructures diferents. Quant a la seva distribució, la majoria de les estructures es troben a la part més pròxima a la costa, precisament dins de la zona d’alt valor recollida en el Decret de Posidònia. Ara, l’Ajuntament estudia organitzar un operatiu per a procedir a la retirada de totes aquestes estructures.
Cal recordar que, en la primavera de 2021, els Ajuntaments de Sant Antoni i Sant Josep ja van retirar gairebé 200 tones de residus de la badia de Portmany, amb més de 330 estructures utilitzades per al fondeig il·legal, en la seva majoria morts de formigó, i tres embarcacions enfonsades. Molts d’ells estaven situats sobre posidònia. Llavors, el fons de la badia va tornar a estar net d’aquests elements, per primera vegada en molts anys. No obstant això, durant l’estiu passat es van tornar a instal·lar altres nous, per la qual cosa convindria identificar-los i procedir a la seva retirada.