L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha completat la retirada dels morts de fondeig que hi havia a Port des Torrent i la badia de Porroig. En el transcurs d’aquestes actuacions, desenvolupades entre l’11 i el 26 d’abril, s’han retirat 131 estructures de fondeig, amb un volum de gairebé 90 tones de diversos tipus de materials: formigó, cadenes i diversa ferralla utilitzada per a llastrar els morts al fons. A Porroig s’han tret del fons marí 91 morts, amb un pes de 63 tones, i a Port des Torrent s’han eliminat 40 morts més amb un pes de 26 tones.
L’actuació desenvolupada a Port des Torrent completa la feta l’any passat a la badia de Portmany, en el costat de l’Ajuntament de Sant Josep, quan es van retirar dels fons marins un total de 237 estructures de fondeig, amb un pes de 111 tones. S’ha comprovat que una part dels 40 morts retirats enguany es van tirar a la mar després d’aquell operatiu. Amb aquests, el total d’estructures de fondeig retirades de la badia pel consistori josepí s’eleva a 277, amb un volum de 120 tones. El regidor de Platges i Litoral, Josep Guasch, ha informat que novament “s’abalisaran com a àrea de bany els primers 150 metres des de la costa, amb el que qualsevol embarcació que penetri dins d’aquest perímetre s’arrisca a fortes sancions per posar en risc les persones”.
En el cas de Porroig cal assenyalar que aquesta badia sofria una forta pressió d’embarcacions i també s’havia detectat una intensa activitat de chárters il·legals en les últimes temporades. El consistori ha explicat que, amb aquesta acció es vol posar fre a l’intrusisme en el sector i reduir l’impacte sever que aquesta activitat irregular estava causant a les praderies de posidònia de la zona.
“Estem actuant per acabar amb una situació que ens perjudica a tots perquè fa malbé el nostre litoral i s’apropia d’allò que és de tots, i estem decidits a seguir-ho fent. Estem compromesos en la lluita per una mar viva, amb unes aigües netes i lliures de fondejos il·legals», ha dit l’alcalde, Ángel Luis Guerrero.
L’alcalde també ha recordat que la retirada de morts no és una competència municipal, però Sant Josep l’ha assumit “amb l’objectiu de protegir el nostre medi marí front a les agressions que l’amenacen. No podem seguir de mans plegades i només queixar-mos per la presència massiva d’embarcacions que embruta els llocs més bells de les nostres aigües”.
Per això, ara que s’ha netejat el fons marí, l’Ajuntament ha demanat que la Demarcació de Costes i la Guàrdia Civil reforcin la vigilància d’aquests trams del litoral per a evitar que es tirin més morts i assegurar que continuïn lliures de fondejos il·legals. Han col·laborat en l’operació els GEAS de la Guàrdia Civil, així com Herbusa i Ca na Negreta. A més, la col·laboració de Ports de les Illes Balears i de l’Autoritat Portuària ha permès dipositar els morts als ports de Sant Antoni i Eivissa, abans de transportar-los a l’abocador insular.
A Porroig, l’Ajuntament de Sant Josep disposava d’un estudi realitzat en col·laboració amb l’àrea marina del GEN. Aquest document havia constatat l’existència d’un total de 112 estructures de fondeig, formades per blocs de formigó, rodes de camió, motors, etcètera. D’aquests, el 90% es trobaven en ús en el moment de fer l’estudi i el 78% se situava sobre praderies de posidònia. Gràcies a l’eliminació dels punts de fondeig il·legals en aquest lloc, serà molt més fàcil que la Demarcació de Costes pugui sancionar les embarcacions que fondegin, ja que “d’ara endavant qualsevol iot que es trobi amarrat es podrà fer responsable de l’agressió al mitjà que suposa tirar un mort a la mar, perquè ja no queda cap utilitzable”, ha comentat Josep Guasch.
Per altra banda, la regidora de Medi Ambient, Mónica Fernández, ha recordat que “la posidònia és un hàbitat prioritari a protegir que dona riquesa i biodiversitat a la nostra mar i no hem de permetre aquests atacs a un del valors naturals més importants de les nostres illes, que a més és l’element que garanteix la qualitat de les nostres aigües”. Fernández també ha lamentat que, aprofitant-se del refugi que proporciona Porroig, molts chárters il·legals usaven aquest lloc com a base d’operacions de la seva activitat, “amb un devessall de persones que molestava els usuaris que volen gaudir de la tranquil·litat de la badia i ens causava un problema de gestió de residus important perquè els pirates nàutics baixaven gran quantitat de bosses de fems dels barcos sense cap control. Confiam que això s’acabi perquè no els volem a la nostra mar”.