Ahir, diumenge, l’Ajuntament de Sant Josep i Salvem Sa Badia de Portmany van organitzar una jornada de neteja de l’entorn de Port des Torrent, que va culminar amb la retirada de gairebé 80 quilos de residus i la participació de 40 persones de totes les edats, inclòs un grup de l’Associació de Persones amb Necessitats Especials d’Eivissa i Formentera (Apneef).
La trobada, celebrat sota el títol ‘Conec i estim sa Badia’, va tenir lloc d’11 a 15 hores i va compaginar els treballs de neteja del litoral amb l’acostament a la biodiversitat de l’entorn i la pràctica d’esports nàutics, gràcies a la col·laboració de les empreses Salvador Eivissa i Take Off Eivissa.
La primera activitat de l’esdeveniment va ser la retirada de brutor, per a la qual es va dividir als participants en grups d’un màxim de cinc, que van sortir equipats amb guants, bosses, cubs i salabres. Es va actuar tant a la platja com a un bosc pròxim a la riba i a les desembocadures dels torrents i, en tan sols una hora, es va recollir una gran quantitat de desaprofitaments de diverses tipologies.
Una vegada acabat el treball, els equips van pesar les escombraries recollides i les van separar amb l’objectiu de reciclar tots aquells elements que es pogués. Entre els desaprofitaments hi havia vidre (5,1 kg), cartó (7,75 kg), plàstics (11,1 kg), material de rebuig (8,7 kg) i 44 quilos més que han estat traslladats a un punt net, entre els quals hi havia elements tèxtils, pneumàtics, ciment, un extintor vell i fins a oli de cotxe.
Després de millorar l’espai natural, va començar el temps de diversió, amb una ronda de 5 proves de jocs sobre biodiversitat, dinamitzades per la biòloga i educadora de Salvem sa Badia, Elisa Langley. A través d’aquesta activitat les famílies han après sobre formes de vida com els corals de poca profunditat, els crancs, els ocells marins i la posidònia.
La jornada va concloure amb dos hores d’esports nàutics, en les quals els participants van poder gaudir de paddle surf, caiacs, bicicletes aquàtiques i seabobs per a bussejar, després de rebre instruccions per part dels monitors de Salvador i Take Off i conèixer les normes de seguretat i senyalització.
Els objectius d’aquesta iniciativa han estat crear comunitat entre els diferents sectors que interactuen en a la mar, com la societat resident, les organitzacions mediambientals i les empreses nàutiques. A més, es vol generar consciència sobre la importància de reduir l’efecte antròpic destructiu a la mar, així com l’impacte dels residus i els mals hàbits de destrucció del fons, per afavorir la interacció dels humans amb la riquesa sistèmica dels ecosistemes marins. Així mateix, s’ha buscat incrementar les experiències a la mar per a tots els públics, acostant i vivint la nostra cultura marítima integrada en el respecte pels hàbitats marins i la seua biodiversitat, i celebrar un dia d’esports nàutics sense emissions de CO₂.