El Comitè Ciutadà del Pla Estratègic de Sant Antoni, entitat on estan representats tots els sectors socials i empresarials del municipi, va sotmetre a votació el possible retorn dels ferris a la badia de Portmany. La consulta es va celebrar durant l’onzena sessió extraordinària d’aquesta entitat, que va tenir lloc el passat 15 de gener, i els seus membres, pràcticament per unanimitat, van votar en contra del retorn de les línies comercials al port perquè representen més desavantatges que beneficis, segons es tradueix de l’acta de la reunió.
El Comitè Ciutadà està format per un total de 20 persones, entre els quals hi ha empresaris, arquitectes i professionals liberals. Tots ells tenen la comesa de representar a la societat de Sant Antoni i vetllar pel compliment estricte de les accions incloses en el Pla Estratègic 2016-2030 que estableix com ha d’evolucionar el municipi des de molts punts de vista (urbanístic, gestió de residus i aigua, enllumenat públic, polítiques socials, control d’horaris del sector de l’oci, etcètera).
En la votació van participar 16 membres del total de vint, ja que quatre d’ells no van assistir a la sessió justificant la seva absència. D’ells, 15 van manifestar estar “en contra que tornin a operar ferris a Sant Antoni”, segons pot llegir-se literalment a l’acta. Únicament es va mostrar favor un membre del Comitè Ciutadà.
En el debat previ a la votació els quinze van expressar diversos arguments per a justificar una badia de Portmany lliure de grans vaixells comercials. Un d’ells és que “els ferris només operen a l’estiu i les conseqüències són més negatives que positives”. Un altre membre va afirmar que “els problemes de la badia de Sant Antoni són diversos, com l’abocament d’aigües residuals insuficientment tractades”, alguna cosa que va definir com a “catastròfic”, per a afegir després que “els ferris són també un obstacle”, posant com a exemple “l’ona de grans dimensions que provoquen a la seva arribada i com les pales de l’hèlix remouen les aigües del port i aixequen fang”. Aquesta persona fins i tot va aportar fotografies.
Un altre ciutadà va manifestar que estava d’acord que els ferris són efectivament un problema i que cal afrontar-los des d’una perspectiva global de millora de la badia. No obstant això, va puntualitzar que la qüestió d’aquestes línies comercials és més urgent perquè, segons va recordar, la moratòria actual que impedeix la seva presència en el port conclou el pròxim 31 de desembre. Aquesta persona també va recordar que hi ha un estudi elaborat per la consultora Duna Balears que subratlla que l’impacte econòmic d’aquesta activitat no és destacable per a Sant Antoni i va recordar que la maniobra d’atracada dels ferris perjudica la posidònia de la badia, a més de provocar ones a les platges pròximes al port que ja han provocat ferits.
Totes les intervencions següents van seguir aquesta mateixa línia d’oposició a la volta dels ferris i alguns es van mostrar favorables a la creació d’un pla global per a protegir la badia, que també incideixi en els abocaments, el fondeig il·legal i altres problemàtiques. Fins i tot va haver-hi qui va proposar reconvertir l’estació marítima en un centre d’interpretació dels illots de ponent.
Aquest punt de l’ordre del dia va concloure quan el regidor del pla estratègic va demanar la ratificació que tots els assistents, exceptuant un membre, estan en contra que els ferris tornin a operar en la Badia de Sant Antoni, com així va ser confirmat.
Tant el debat previ com la votació posterior es va fer en presència de representants de totes les forces polítiques de l’Ajuntament de Sant Antoni: PP, PI, Ciutadans, PSOE-Reinicia i Unides Podemos.
Així es remou el fons de la badia durant una maniobra d’atracada
El següent vídeo presenta una successió de fotos sobre la maniobra d’atracada d’un ferri en el port de Sant Antoni, i com aquesta operació remou el fang del fons de la badia, que acaba canviant el color de l’aigua a la superfície. Les embarcacions de grans dimensions que arribaven últimament a la badia de Portmany produïen aquest efecte.