El grup de bussejadors voluntaris impulsat l’any passat per Salvem sa Badia de Portmany realitzarà aquest diumenge, 1 d’octubre, dos noves immersions per a determinar l’estat de les praderies de posidònia de Cala Bassa i Cala Gració, a la badia de Portmany, punts d’estudi que formen part de la Xarxa de Monitoratge de Posidònia de les Illes Balears (Xarxa Posidònia), que és un projecte del Servei de Protecció d’Espècies del Govern balear. Aquest treball es realitzarà gràcies al suport econòmic de Salvem sa Badia de Portmany i l’empresa Arenal Dive.
Aquesta nova sortida dels bussejadors voluntaris permetrà determinar l’estat de la posidònia a les dos zones, quantificant la seva densitat i el grau de recobriment del substrat per posidònia, tant viva com morta. Les dades recopilades es remetran a la Xarxa Posidònia i formaran part del seu informe anual, que és públic. Són essèncials per a realitzar un correcte seguiment d’aquests ecosistemes marins i facilitar així la seua conservació. Actualment a Eivissa hi ha vuit punts d’estudi. Als dos de la badia de Portmany es sumen els des Vedrà, en Caragoler, s’Illa de Santa Eulària, Cala Olivera, Cala Mastella i Tagomago.
La Xarxa de Monitoratge de Posidònia de les Illes Balears la va posar en marxa la Direcció General de Pesca i Medi Marí del Govern balear el 2002, amb finançament europeu i la col·laboració de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA). Aquesta iniciativa va ser concebuda per a conèixer l’estat de salut de les prades i trobar fórmules adequades per a gestionar la seua conservació. Els seus principals objectius són avaluar l’estat actual de les praderies de manera periòdica, monitorar la seva evolució temporal i conscienciar a la població sobre els problemes que afecten el Mediterrani i la importància de conservar les praderies marines per a mantenir l’equilibri biològic i la biodiversitat.
Pots consular la memòria 2022 de la Xarxa de Monitoratge de la Posidònia de les Illes Balears a través d’aquest enllaç.