Després de les explicacions aportades pel PSOE de Sant Josep respecte a la venda d’una parcel·la pública de bosc en primera línia de la mar, entre les platges des Pouetó i s’Estanyol, per una xifra pròxima al mig milió d’euros, l’Associació Salvem sa Badia de Portmany reitera que aquesta venda constitueix un error injustificable i que l’Ajuntament hauria d’haver aprofitat l’ocasió per a evitar al màxim la construcció en aquesta zona.
El grup socialista, que governava en coalició l’Ajuntament de Sant Josep en l’anterior legislatura, quan es va aprovar aquesta mesura –informació que l’Associació Salvem sa Badia desconeixia fins a dates recents–, ha justificat la venda del solar municipal basant-se en el fet que només es pot construir un local de 50 metres quadrats en aquest terreny, edificabilitat que pot sumar-se al conjunt del projecte, i que aquest es troba dins del perímetre de la zona hotelera. També han explicat que aquesta parcel·la tampoc compta amb suficient espai per a situar un parc públic.
No obstant això, sota el punt de vista de Salvem sa Badia, la situació de saturació constructiva, turística i poblacional que experimenta aquesta zona de la badia de Portmany, que no té zones verdes i amb unes infraestructures pluvials i de clavegueram completament col·lapsades i que provoquen constants abocaments d’aigües fecals a la mar, són raons més que suficients perquè l’Ajuntament, amb independència del partit que el governi, eviti dins de les seues possibilitats la construcció no ja de 50 metres quadrats, sinó d’un sol metre que no sigui imprescindible.
Respecte a que en 500 metres quadrats no es pot crear un parc, que estaria annex al futur passeig marítim previst, Salvem sa Badia considera que bastaria amb netejar la zona i conservar part del bosc que allí existeix, de pins, savines i altres espècies autòctones, única herència de l’ecosistema primitiu que hi havia. Abans que aquest àrea fos urbanitzada massivament, el bosc s’estenia per la segona línia de costa, on ara només hi ha construccions, i, en quedar-se sense espai, va acabar expandint-se fins a gairebé la riba de la mar. Renunciar a la possibilitat de conservar una part de l’escàs hàbitat original que queda del tram interior de la badia constitueix una decisió difícilment comprensible des d’un punt de vista ambiental.
Cal recordar que la parcel·la reservada a aprofitament urbanístic té uns 7.000 metres quadrats de superfície, dels quals 3.000 quedaran qualificats com a espai privat d’ús públic per a mantenir la franja de domini públic marítim terrestre que estableix la Llei de Costas. En aquests 4.000 metres quadrats restants, el promotor podrà desenvolupar un projecte urbanístic que li permetria edificar fins a un màxim de 28 habitatges, en edificis de fins a quatre plantes.
Com ja varem explicar fa uns dies, la parcel·la es troba en molt mal estat, envoltada per una tanca trencada en alguns trams i amb dos xalets en ruïnes en el seu interior, que porten molt temps okupats. A més, tota la zona boscosa es troba plena de residus i ferralla, que no sols constitueixen un perill per als nens que juguen a la platja i que es poden colar en el seu interior amb extrema facilitat. Hi ha un cotxe abandonat, escombraries per tot arreu i monticles de llaunes de begudes i ampolles de vidre, que poden generar incendis. A això cal sumar la penosa imatge que aquesta zona tan descurada proporciona d’aquest entorn turístic, atès que aquests desaprofitaments són visibles tant des de la riba d’es Pouetó com de s’Estanyol, platges que a l’estiu reben a centenars de turistes diàriament.