Al llarg del curs 2023-2024 s’han desenvolupat projectes de gran rellevància en el marc del programa ‘Aprenentatge i Servei Badia de Portmany’, que impulsa la Conselleria d’Educació del Govern balear, amb la col·laboració del Club Nàutic Sant Antoni i la participació de Salvem Sa Badia de Portmany, que aporta continguts didàctics i coneixements sobre la badia.
Un dels treballs més interessants l’han desenvolupat els alumnes de primer de batxillerat de l’IES Xarc, amb un estudi significatiu que relaciona la presència i absència de l’espècie Ericaria amentacea var. stricta, amb la qualitat de l’aigua a la badia. En paral·lel també s’ha estudiat l’abundància del seu principal depredador: l’eriçó de mar (Paracentrotus lividus i Arbacia lixula).
El projecte s’ha desenvolupat en el marc de les assignatures de Biologia, Tècniques Experimentals i Física i Química, i ha requerit que els estudiants realitzin una sèrie de transectes per a per a investigar la biodiversitat de macroalgues a diferents zones de la badia. Els resultats obtinguts han estat reveladors, ja que s’ha constatat que, a major distància del port, es troba una major diversitat de macroalgues, la qual cosa determina que la qualitat de l’aigua és major en aquesta zona.
L’espècie Ericaria amentacea var. stricta, de fet, ha estat observada únicament a la zona més allunyada del port, concretament en les proximitats del Aquarium des Cap Blanc, subratllant aquesta clara relació entre ubicació i qualitat de l’aigua. La troballa demostra la importància de la conservació i gestió adequada dels ecosistemes marins per a preservar la biodiversitat i assegurar la sostenibilitat ambiental.
La directora de la IES Xarc, Vanessa Boronat Tomàs, ha expressat el seu orgull per la dedicació i l’esforç dels estudiants, destacant que “la participació en projectes com aquest no sols fomenta l’aprenentatge pràctic i significatiu, sinó que també sensibilitza als joves sobre la importància de protegir el nostre entorn natural”.
El projecte APS Badia de Portmany, en el qual col·laboren diverses institucions i entitats locals, pretén no sols investigar i millorar la qualitat ambiental de la badia, sinó també implicar la comunitat educativa en la conservació del medi marí. A més d’amb l’associació Salvem sa Badia de Portmany, s’ha comptat amb la participació del Club Esportiu de Busseig Divecornetdetap, Maria Elena Cefali (Centre Oceanogràfic de Menorca), la biòloga Tati Benjumea de l’equip de Medgardens, de la fundació Cleanwave, i, molt especialment, el Club Nàutic Sant Antoni, amb la biòloga Marta Fernández.
Amb aquest estudi, els alumnes d’IES Xarc no sols han demostrat les seues habilitats científiques i tècniques, sinó que també han contribuït de manera activa al coneixement i conservació dels ecosistemes marins del seu entorn, enfortint així el compromís de l’Institut Xarc amb l’educació ambiental i la responsabilitat social.
El professor Fernando Estarellas, coordinador d’aquest projecte a l’institut Xarc, ha explicat que la idea d’investigar aquesta alga “va sortir d’una tempesta d’idees i per l’interès del professorat, ja que investigar un bioindicador és una cosa que no havíem fet. L’experiència ha agradat molt als alumnes, que han pogut fer treball de camp i portar endavant un projecte que té una utilitat real i que genera nous arguments per a protegir la biodiversitat en aquesta zona”, ha explicat.
APS Badia de Portmany representa una visió formativa innovadora que integra l’aprenentatge de continguts, habilitats i valors amb el servei a la comunitat, en un mateix projecte educatiu. Té com a fi oferir un servei directe a la societat, per a transformar-la i millorar-la.
La Conselleria d’Educació s’ocupa d’assessorar en el procés de posada en marxa del projecte a tots els centres, impulsar l’elaboració de material didàctic relacionat amb la badia de Portmany i certificar diverses hores de formació permanent al professorat. El Club Nàutic Sant Antoni, per la seua banda, facilita formació i suport als centres participants, relacionats amb el coneixement i la preservació de la badia. També organitza activitats i sortides didàctiques vinculades als valors del medi marí i terrestre de la badia i contribueix a crear una comunitat APS que promou l’estudi, la difusió, la formació i el desenvolupament d’experiències, així com la creació de xarxes territorials que facilitin la conservació de la badia.
Els centres participants, a més, tenen diversos docents adscrits al programa. S’ocupen de coordinar la implementació del seu projecte específic i l’organització dels treballs, així com de la realització d’una memòria final, entre altres tasques.