DestacatPlatgesQualitat de l'aiguaTurisme

Nou abocament d’aigües fecals entre les platges des Pinet i Caló d’en Serral

By 2 setembre 2024 No Comments

Treballs de reparació a la zona de l’abocament

Fins a aquest matí i durant almenys tres dies, s’ha produït un nou abocament continuat de fecals procedent de la xarxa de clavegueram, a la zona sud de la badia. Aquesta infraestructura discorre en paral·lel a la costa i impulsa l’aigua bruta, procedent dels hotels i habitatges de la zona, cap a la depuradora de ses Païsses. La causa, pel que sembla, ha estat un embús, i ha provocat que dos riuades de femta molt pròximes desemboquessin a la mar, una d’elles almenys des del divendres, segons han apuntat a Salvem sa Badia de Portmany testimonis presencials.

Aquest matí, un equip d’operaris amb una retroexcavadora han parat l’abocament, que s’ha produït en un tram rocós, pràcticament equidistant i molt pròxim a les platges de Caló d’en Serral i es Pinet, a molt poca distància entre ambdues. Els turistes i residents que fa unes hores feien esport al costat de la mar o es desplaçaven entre les dos ribes han hagut d’esquivar els tolls de femta que han quedat acumulats entre els cocons de les roques, ja que el passeig marítim estava bloquejat pels treballs de reparació que es desenvolupaven en aquests moments.

Una parella de turistes esquiva els tolls d’aigües fecals que han quedat sobre les roques

La pudor feia insuportable transitar per la zona i, sorprenentment, totes dos platges seguien obertes, malgrat tants dies ininterromputs d’abocament, a menys de dos-cents metres de les dos zones de bany, la qual cosa permet suposar que, segons d’on procedís el corrent, almenys una d’elles ha rebut l’impacte d’aquest focus de contaminació fecal. Es desconeix si l’Ajuntament de Sant Josep ha realitzat anàlisi per a determinar la contaminació en aquest tram de costa, on nombrosos banyistes xipollejaven aquest matí.

Turistes banyant-se a la platja des Pinet, molt a prop, aquest matí

Diferents veïns han remès a Salvem sa Badia vídeos del rierol de fecals al llarg del cap de setmana i hi ha constància que alguns d’ells van alertar del succés a les autoritats. No obstant això, fins a aquest matí no s’ha resolt.

Lamentablement, aquests episodis de contaminació són constants a la badia de Portmany i avui la platja d’en Xinxó seguia tancada, després d’una setmana, a causa d’una altra avaria greu en la xarxa sanitària. No obstant això, segons sembla, l’Ajuntament tenia previst obrir-la en un termini breu. Així i tot, la pudor seguia present en aquesta platja aquest matí.

A pocs metres de l’avaria en la qual treballaven els obrers quedaven les restes d’un altre abocament, que segons els veïns ha contaminat la mar almenys durant tres dies

Treballs de reparació a la xarxa que condueix les aigües brutes fins a la depuradora

La platja d’en Xinxo seguia tancada a les 11,30 hores d’avui