
Pinna Rudis a Cala Gració (Foto: CAT)
L’informe d’impacte ambiental inclòs en el projecte executiu de la rampa de varada per a embarcacions de Cala Gració, que l’Ajuntament de Sant Antoni acaba de treure a licitació, ignora la presència de diferents espècies marines protegides, com la nacra de roca (Pinna rudis), el mol·lusc Dendropoma lebeche i el coral Cladocora caespitosa. Salvem sa Badia ha reunit múltiples proves fotogràfiques de la seua presencia a la zona on es situarà aquesta obra i considera que l’activitat que es generarà amb aquesta infraestructura afecta greument a aquestes espècies. Per aquesta raó, l’entitat demana al consistori que desplaci la rampa, que és una instal·lació necessària per a la ciutadania, a una altra zona on espècies marines tan valuoses no es vegin afectades.
Des de Salvem sa Badia de Portmany es considera que l’activitat vinculada a la instal·lació de la rampa, que no està contemplada a l’informe d’impacte ambiental, que només té en compte la seua presència física, provocarà la degradació de l’entorn natural i constitueix, a més, un antecedent que pot portar a una major construcció a la zona. També pot comportar males pràctiques respecte a la neteja de vaixells i una gestió de residus inadequada. Cal tenir en compte el dramàtic impacte a nivell submarí que ja genera la dessaladora situada a la mateixa zona pel constant abocament de salmorra a la mar i no sols no es preveuen solucions sobre aquest tema, sinó que està previst augmentar el cabal de l’emissari amb una dessaladora addicional.
A l’àrea de la rampa existeix una estació de monitoratge de posidònia l’empitjorament de la qual ja va ser diagnosticat per Xarxa Posidònia, recomanant al setembre de 2024 que no s’instal·lés aquesta infraestructura.

Pinna Rudis a Cala Gració (Foto: Pepín Valdés)
Respecte a la nacra de roca (Pinna Rudis), cal subratllar que aquesta espècie no s’ha vist afectada per l’esdeveniment de mortalitat massiva del Mediterrani iniciat el 2016 que sí que va afectar la nacra (Pinna nobilis). No obstant això, la seua població es troba afectada per factors antropogènics com l’alteració del seu hàbitat i la pesca i caça furtives, i, en conseqüència, es troba protegida a nivell nacional i internacional, tal com pot consultar-se a l’Informe Mar Balear contingut en aquest enllaç.

Dendropoma lebeche a Cala Gració (Foto: CAT)
El mol·lusc Dendropoma lebeche és una espècie catalogada com a vulnerable i protegida per múltiples convenis nacionals i internacionals, que l’inclouen en el catàleg espanyol d’espècies amenaçades. El 2023, la Conselleria de Medi Ambient del Govern balear fins i tot va demanar la col·laboració ciutadana per a detectar la presència de diferents invertebrats marins en perill, entre els quals figura Dendropoma lebeche. Es pot consultar més informació sobre aquesta espècie en aquest enllaç de l’Informe Mar Balear.

Cladocora caespitosa a Cala Gració (Foto: CAT)
A la zona de Cala Gració també s’ha detectat una colònia de Cladocora caespitosa, que és l’única espècie formadora d’esculls de coral al Mediterrani, amb presència majoritària a Menorca i Formentera, motiu pel qual també està protegida. A més, va ser inclosa en la llista vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN) com a espècie en perill d’extinció. Pot consultar-se més informació sobre aquesta espècie en l’Informe Mar Balear, a través d’aquest enllaç.
A això cal sumar també que la rampa està situada dins de la Zona d’Especial Protecció per als Ocells (ZEPA) 516 i que a molt poca distància, uns dos quilòmetres, es situa la ZEPA 548, on a la Illeta de Cala Salada nia una important colònia de gavina corsa (Ichthyaetus audouinii), que es mouen entre Cala Salada i Caló des Moro. Es tracta d’una espècie tan escassa com vulnerable. En aquest enllaç pot trobar-se més informació sobre la ZEPA 548.

Ubicació de la rampa de varada
Finalment, cal lamentar també que com a justificació per a instal·lar la rampa s’utilitzi l’argument de què es tracta d’una zona ja impactada per la presència de la dessaladora i el gasoducte que uneix a través d’aquest punt la península amb Mallorca, quan tot l’entorn de Cala Gració és extraordinàriament ric en biodiversitat.

Rampa de varada