La campanya de retirada de fondejos il·legals no autoritzats del litoral de Sant Antoni va finalitzar el dimarts amb la retirada de 80 tones d’elements no autoritzats que es trobaven en el fons marí per al fondeig d’embarcacions.
Amb aquests treballs, que es van iniciar dilluns passat 10 de maig i que s’han dut a terme des de la platja de s’Arenal fins a la zona de Caló des Moro, s’han tret un centenar d’estructures de formigó, elements metàl·lics i pneumàtics. En la part de la badia també s’han retirat tres embarcacions enfonsades amb eslores compreses entre els cinc i deu metres i en una d’elles s’estava usant la part macànica com a fondeig il·legal.
L’actuació conjunta s’ha coordinat entre diferents institucions i organismes amb la col·laboració del departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Antoni, Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil (GEAS), Capitania Marítima, Ports de les Illes Balears, Club Nàutic Sant Antoni, empreses de treball submarí i l’empresa Ca na Negreta com a gestor de residus.
L’objectiu d’aquesta actuació és preservar les praderies de posidònia d’aquesta zona, facilitar el trànsit de l’activitat professional de transport de passatgers i lluitar contra l’oferta il·legal que havia proliferat en els últims anys.
Des de l’Ajuntament de Sant Antoni han destacat la importància de donar opcions als usuaris d’embarcacions de petita i mitjana eslora per a cobrir la demanda existent garantint la mínima afecció al fons marí.
En aquest sentit, han recordat que continuen esperant l’autorització de la Demarcació de Costas, administració competent del domini públic marítim-terrestre, per a instal·lar un camp de boies ecològiques a la zona de Cala Salada perquè les embarcacions puguin accedir sense danyar les praderies de posidònia, així com la instal·lació d’una rampa d’accés a la mar a la Punta de Cala Gració davant la necessitat urgent d’infraestructures apropiades per a botar i encallar embarcacions.