Ahir es va celebrar a Formentera la segona edició de Foro Futuro, un esdeveniment organitzat pel Foro Marino de Ibiza y Formentera, sota el lema “Donem Veu al Futur”. Varen assistir i participar gairebé 300 joves de tot Balears, d’entre 12 i 18 anys, que es van ajuntar per a parlar sobre medi marí, sostenibilitat, protecció de la mar i biodiversitat.
Entre ells va estar una delegació del projecte de custòdia marina, que impulsa Salvem Sa Badia de Portmany juntament amb els centres d’ensenyament IES Sant Agustí, IES Quartó de Portmany, IES Sa Serra i Santíssima Trinidad. Aquesta iniciativa va començar el mes de novembre passat i es duu a terme en col·laboració amb el professorat de Ciències i la direcció d’aquests quatre centres pròxims a la badia. De l’activitat s’estan beneficiant estudiants de les assignatures de Biologia (ESO) i Cultura Científica (1r de Batxillerat). Cada institut ha hagut de triar una platja, a la qual acudeixen almenys una vegada per estació, amb l’objectiu de desxifrar la biodiversitat d’aquest entorn i realitzar un seguiment dels canvis en la vida marina que es produeixen durant l’any, amb condicions meteorològiques diferents.
La intervenció a Foro Futuro va estar moderada per Marta Fernández, oceanògrafa i educadora de Noctiluca i Salvem Sa Badia de Portmany, acompanyada per tres alumnes de Trinitàries i tres voluntaris. Els alumnes van explicar com desenvolupen el projecte de custòdia marina, prenent dades per estacions a la platja que tenen assignada i fent un seguiment de la flora i la fauna que van trobant. També van parlar al nombrós públic sobre ciència ciutadana i com els descobriments i dades que van recapitulant després es pugen a plataformes com Observadores de la Mar i altres, perquè la ciència pugui beneficiar-se del seu treball.
Ana i Adam, voluntaris de Salvem Sa Badia la passada temporada, també van explicar el treball educatiu realitzat a Caló de s’Oli amb els nens de les escoles d’estiu que van visitar l’exposició MARE, així com la labor informativa realitzada perquè els vaixells que fondegen a la badia no ho facin sobre la praderia de posidònia. Antonio, que també és voluntari a Mallorca de l’Associació Noctiluca, va explicar altres iniciatives de divulgació científica realitzades.
A la jornada també va participar el Club Nàutic Sant Antoni amb la Setmana del Mar. Enrique Mas, director esportiu de l’entitat, va aprofundir en el funcionament del concurs d’accés a aquesta activitat educativa, en la qual tots els anys participen 10 aules de 5è de primària de col·legis de tota l’illa. També va detallar els fonaments de l’activitat i quin tipus de tallers, activitats i continguts formatius formen part del programa. El van acompanyar els alumnes de La Consolación, guanyadors del concurs d’accés de l’última edició, que també van intervenir compartint la seua experiència.
La jornada va començar al matí, amb la intervenció d’Ana Juan, presidenta del Consell de Formentera; Inma Saranova, directora d’Ibiza Preservation, i Marcos Marí, membre de Foro Marino. A continuació, Txema Brotons va explicar el treball de seguiment de dofins que realitza Tursiops, Borja Álvarez va presentar el projecte ‘Bosc Submarí’ de recuperació de posidònia que impulsa Red Eléctrica de España i el Consell de Formentera va oferir tots els detalls sobre el procés de recuperació de s’Estany des Peix.
La jornada va concloure amb la presentació de diferents projectes en els quals participen joves de Balears, com l’impulsat per Salvem Sa Badia, 0 Plàstic, MARE o Be Blue, entre altres. També es va projectar el curt d’animació ‘Aiko, me encanta el mar’, realitzat per Marina Mulero i César Déneken.