Després de dos mesos de concerts a l’Auditori Caló de s’Oli, la segona edició del Festival Badia de Portmany s’acaba aquest dissabte, 10 de setembre, amb el concert de la formació més internacional del cartell de l’esdeveniment: Amparanoia, que començarà l’actuació al voltant de les 20,30 hores. Amparanoia va ser fundada en 1997 al barri madrileny de Lavapiés, per la jove de Granada Amparo Sánchez, que es va trobar amb músics de diferents nacionalitats, creant una banda de fusió que acabaria revolucionant el panorama musical espanyol i girant pel món.
Amparanoia actuarà en format trio, amb Amparo Sánchez a la veu i a la guitarra acústica, acompanyada de guitarra elèctrica i percussió. La banda es va convertir en un autèntic fenomen social a la fi dels anys 90, convertint-se en una referència nacional i internacional del mestissatge i la fusió, un estil que reflectia la realitat de barris madrilenys com a Lavapiés o Malasaña.
Encara que va néixer a Alcalá la Real (Jaén), en 1969, Amparo Sánchez es va criar a Granada, on va formar la banda Amparo & The Gang, amb la qual va gravar el seu primer àlbum ‘Haces bien’ (1993). Poc després es va traslladar a Madrid, on va fundar Ampáranos del Blues, mentre construïa Amparanoia, alimentant-se de la diversitat que es propagava pels barris del centre de Madrid. Amb el grup va publicar un primer disc ja mític anomenat ‘El Poder de Machín’ (1997), que va suposar un punt d’inflexió en la història de la música del nostre país. El van seguir ‘Feria Furiosa’ (1999), ‘Somos Viento’ (2002) i ‘Enchilao’ (2003).
En aquells anys, Amparanoia va rebre els premis al Millor Grup Europeu a la BBC Music Awards, Millor Artista Internacional a Cuba Disco, Premi Meridiana en reconeixement a la defensa de la igualtat de gènere i Millor Banda Sonora de la Federació de Dones Progressistes. Després del recopilatori ‘Rebeldía con Alegría’ (2005), va publicar l’àlbum d’estudi ‘La Vida te da’ (2006) i ‘Seguiré caminando’ (2007), que resumia la trajectòria de la banda, com a pas previ a la seua dissolució. Amparo Sánchez va iniciar llavors una etapa en solitari, durant la qual ha publicat cinc àlbums: ‘Tucson-Habana’ (2010), ‘Alma de cantaora’ (2012), ‘Espíritu del sol’ (2014), ‘Hermanas’ (2019) i la banda sonora ‘La Niña y el Lobo’ (2020).
La formació Amparanoia, però, va reprendre els concerts per celebrar el vintè aniversari del seu primer treball, ‘El Poder de Machín’, desenvolupant una potent gira internacional que va culminar amb el llançament de ‘El Coro de Mi Gente’ (2017), en el qual nombrosos artistes van acompanyar a la banda versionant els seus temes més populars. Entre ells, Depedro, Manu Chao, Macaco, Fito y Fitipaldis, Ojos de Brujo o Fermín Muguruza. En 2021, el grup va tornar a la carretera i va publicar el seu àlbum més recent, ‘Himnopsis Colectiva’. En aquest 2022, Amparanoia celebra el seu 25 aniversari d’escenari en escenari.
Food trucks i exposició de fotografies de Joan F. Ribas
Igual que en els altres grans concerts del certamen, el públic també podrà gaudir de la presència de múltiples food trucks de Fun & Trucks, amb menjar de carrer del món, i la impactant exposició de fotografia musical ‘Road to Synesthesia’, de Joan F. Ribas, que inclou més de 40 imatges de gran format fetes a concerts de l’illa i fora d’ella. Reflecteixen la força i l’energia del directe, amb comentaris dels artistes que protagonitzen les imatges. Romandrà oberta fins a aquest diumenge, 11 de setembre, a la sala d’exposicions del vestíbul de l’Auditori Caló de s’Oli.
Festival Badia de Portmany
Cal recordar que l’objectiu del Festival Badia de Portmany és vincular la cultura i la música amb la protecció de la naturalesa, conscienciar a través de l’art sobre la necessitat de protegir el medi marí i els seus ecosistemes, i oferir un programa d’espectacles que atregui al públic de la badia i de tota l’illa a aquest nou recinte, que precisament es va posar en marxa amb la primera edició del certamen. L’organitzen l’Ajuntament de Sant Josep, Fun & Trucks i Salvem Sa Badia de Portmany.
Per aquesta segona temporada han passat artistes com el grup internacional de jazz Tony Tixier Trio; Martirio, Raúl Rodríguez i altres artistes que formaven part del programa de les Jornades Flamenques de Caló de s’Oli, el famós grup andalús O’Funk’illo, el cantant murcià ‘Muerdo’, l’alemany Mo Brandis amb el duo Kamobii i el grup The Experimental Kids, el guitarrista anglès Chris Lee & The Mojo Stand, la cantant eivissenca Ángela Cervantes acompanyada del contrabajista Manel Fortià i les bandes locals Hostal Pascual, Sönic i Los Bichos del Espacio.