L’Auditori Caló de s’Oli acull demà dimecres, 22 de juny, de 10 a 15 hores, la I Trobada de la Biodiversitat, una gran festa amb música, clowns, teatre, cinema i molta diversió, a la qual assistiran alumnes dels centres d’ensenyament de l’entorn que han participat en el projecte de custòdia marina impulsat per Salvem Sa Badia de Portmany. L’esdeveniment es celebra en col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Josep i el Club Nàutic Sant Antoni, i en ell es presentaran els resultats obtinguts per diferents grups de treball.
La jornada, amb una benvinguda a càrrec de la regidora de Medi Ambient de Sant Josep, Mónica Fernández, estarà conduïda per Laura Mandarina i Silvina I. Sodano, dues simpàtiques actrius, les ‘Biodivertides’, que faran d’aquesta trobada una cosa màgica, encara que a vegades els falli el rigor científic. Per a garantir-lo, estaran acompanyades per l’oceanògrafa de Salvem Sa Badia, Marta Fernández, que ha coordinat el projecte de custòdia marina que els instituts de Sant Agustí, Santíssima Trinidad, Sa Serra i Quartó de Portmany han realitzat a les platges d’es Pinet, Cala Gració, s’Estanyol i S’Arenal.
A continuació, els estudiants presenciaran un rap de la biodiversitat, amb llums marines bioluminiscentes, a través del que aprendran com són les “olives de mar” o fruits de la Posidònia oceànica; la importància d’una altra planta marina present a la badia, com la Cymodocea nodosa, i per què és fonamental no tirar res a la mar, ni tan sols l’orgànic.
A les 10,30 hores pujaran a l’escenari els alumnes i alumnes de 4ºB del CEIP Sant Antoni, acompanyats del seu professor Luismi Bordon, que han exercit durant tot el curs com a ‘Investigadors i protectors dels fons marins de la badia de Portmany’, un projecte d’aula que volen compartir amb tots els assistents.
A les 11,00 tots els participants podran gaudir d’un esmortzar especial que prepararan els alumnes i alumnes d’FP de cuina i restauració i dels cicles formatius de cuina, gastronomia, pastisseria i rebosteria de l’IES Sa Serra.
A les 11,30, Borja Álvarez, de Red Eléctrica Española, presentarà el projecte de restauració de Posidònia i Cymodocea, ‘El bosc submergit’, de gran èxit. A més, es projectaran imatges de biodiversitat del fotògraf submarí Xavier Mas.
A continuació, a les 12 hores, els alumnes dels IES Sant Agustí i Santísima Trinidad presentaran els resultats dels projectes de custòdia marina que han desenvolupat a la badia. També ens demostraran noves maneres de divulgar la ciència, a través de cançons, reels d’Instagram i altres eines.
La I Trobada de la Biodiversitat també inclou cinema, amb la projecció, a les 12,40 hores, del documental ‘Un mar de plástico’. Forma part del projecte d’educació ambiental ‘Secretos del océano’, que desenvolupa el divulgador submarí Enrique Talledo.
A les 13 hores, l’auditori es convertirà en escenari de la gimcana ‘Ciutadania i Bio-diversitat’, que es realitzarà en col·laboració amb entitats de l’illa que treballen actualment en conservació, com a Foro Marino, GEN-GOB i Salvem Sa Badia de Portmany.
La jornada conclourà amb el lliurament de premis als guanyadors de la gimcana, que rebran regals de Salvem Sa Badia i guies de les Reserves Naturals d’es Vedrà, es Vedranell i els Illots de Ponent, i la presentació del programa ‘Es Voluntaris de sa Badia’, que tornarà a dur-se a terme aquest estiu. I com a guinda, l’actuació d’Ana Ripoll, voluntària a la temporada de 2021, que a més posseeix una veu impressionant.