Aquest matí ha començat la retirada dels morts de fondeig detectats a la part que correspon al municipi de Sant Josep de la Badia de Portmany, des de Port des Torrent fins as Puetó. Es tracta d’una iniciativa impulsada des de l’Ajuntament de Sant Josep amb la col·laboració de Salvem sa Badia, en la que també participen els GEAS de la Guàrdia Civil i diverses entitats i empreses per eliminar tots aquests perillosos elements i guanyar més espai per als banyistes. Alhora que s’erradica un focus de contaminació de la costa pel buidatge de sentines i vessaments de les embarcacions que fondegen irregularment en aquest punts, sobre tot a l’estiu, es redueix l’impacte que causen les estructures de fondeig que empren aquestes embarcacions sobre la posidònia oceànica. La campanya durarà fins el proper divendres i és el resultat del treball previ d’identificació i geolocalització dels morts disseminats per la costa sur de la badia fet l’any passat.
“Les nostres competències són fins a la vora de la mar i per això des de Sant Josep hem reclamat en moltes ocasions a les administracions que ens ajudessin a acabar amb el problema del fondeig incontrolat a la badia. Passat el temps i sense rebre cap resposta, hem decidit no esperar més i fer una passa endavant per acabar amb aquesta situació, que suposa un risc ambiental i per a la integritat de les persones, a més d’una apropiació del que és de tots per part d’uns pocs», ha dit l’alcalde, Ángel Luis Guerrero. “Hem d’agrair la col·laboració que hem rebut des del primer moment per part de Salvem sa Badia, que ens ha ajudat a organitzar aquesta acció, en la que intervenen fins a tres administracions i diverses empreses”, ha afegit.
“Volem evitar els abusos per part d’un pocs que tenen impactes greus sobre els valors naturals que mantenen l’equilibri dels ecosistemes marins de la Badia de Portmany i garanteixen la qualitat de les seves aigües. Hem de preservar aquest patrimoni i amb accions com aquesta avancem en la bona direcció cap una mar neta i saludable”, ha dit el portaveu de Salvem sa Badia, Pepín Valdés.
“Vull felicitar a l’ajuntament per la seva iniciativa. Entre tots tenim que començar a mirar a la mar i a cuidar de la nostra badia. També hi ha que dar ses gràcies a les institucions que han col·laborat, a les empreses que amb el seu esforç i generositat han ajudat a que ses feines es poguen fer abans de començar sa temporada. I agrair molt especialment al Grup d’Activitats Subaquàtiques per la seva ajuda. Desde el Club Nàutic sempre estarem al costat de totes les actuacions que serveixin per millorar la bahía de Portmany”, ha comentat la representant del CNSA, Paquita Ribas.
Una vegada retirats tots els morts, l’Ajuntament té previst ampliar la zona de bany a tot aquest tram de la costa, entre es Puetó i l’embarcador de Punta Pinet, fins a una distància de 150 metres. Val a dir que fins ara en algunes zones no s’arribava als 50 metres de la vora de la mar per la presència de barques molt a prop de la costa. “A més de contribuir a la recuperació del nostre litoral, amb aquesta acció volem recuperar espai per a les persones també a la mar”, ha dit el regidor de platges, Josep Guasch.
L’estudi municipal encarregat al GEN l’any passat va permetre identificar fins a 156 estructures de fondeig de diversa naturalesa, des de blocs de formigó a pneumàtics, tests, ancoratges de tipus d’hèlix… D’aquestes estructures un 42% es troben sobre fons de posidònia oceànica. Amb aquesta actuació es retiraran totes elles i es destruiran abans de dipositar-les per a la seva adequada gestió com a residus.
Aquest diagnòstic ha estat el punt de partida per posar d’acord les entitats implicades en la lluita per recuperar ambientalment la badia alhora de portar endavant una campanya de neteja del fons marí que es realitzarà de manera coordinada amb el Club Nàutic Sant Antoni i Salvem sa Badia, amb la participació de desenes de persones que al final de la setmana hauran ajudat a suprimir d’una vegada per sempre tots aquests perillosos elements. “Després correspondrà a l’Ajuntament i resta d’administracions competents vigilar que ningú torni a embrutar amb aquesta mena d’elements la nostra mar”, ha insistit Guasch.
L’Ajuntament assumeix l’organització i els costos dels treballs de neteja submarina i de la gestió dels residus generats. Treure de la mar tots aquests morts té un pressupost de 18.148 euros als que s’han d’afegir uns altres 2.970 euros de la seva eliminació, davant la previsió que facin falta grues específiques per a la recollida de les estructures de major envergadura.
Salvem sa Badia aporta una part del pressupost i el CNSA proporciona el combustible necessari per les embarcacions que participen a l’operació i també cedeix els amarres necessaris durant els dies de feina.
L’actuació compta també amb la participació dels GEAS de la Guàrdia Civil, que destina un equip de busseig amb la seva dotació i seran els encarregats de coordinar el treball subaquàtic. Hem d’agrair al cos que ja l’any passat es va fer una primera passa amb la retirada de cadenes i argolles metàl·liques enganxades als morts.
No estaran sols a l’aigua, perquè també participen les empreses de busseig professional Eivisub i Servisub, que aporten dos equips de bussos, dos embarcacions, una d’elles de 20 metres d’eslora i una altra semi-rígida de nou metres. Els hem d’agrair que tot i el cost que té una feina especialitzada com la seva, per la rellevància ambiental d’aquesta tasca ens han fet una rebaixa del seu preu ordinari del 40%. També col·laborarà amb aquestes feines l’agrupació de Protecció Civil de Sant Josep, que mobilitzarà el seu equip de bussos i una embarcació per participar en algunes de les jornades de treball previstes.
Aquesta mateixa generositat l’hem d’agrair a la resta d’implicats: Ports de Balears permetrà l’ús dels seus molls per el dipòsit provisional i la destrucció dels morts que es vagin treient. Ca na Negreta i Herbusa aporten 15 viatges sense cost per l’Ajuntament per a traslladar els residus i restes de morts recollits a la badia i els contenidors necessaris. Reciclajes y Derribos Santa Bárbara no facturarà el cost de la gestió de les restes de formigó que es portin a la cantera. Arenal Diving documentarà les feines submarines.
Les estructures de fondeig identificades no disposen de cap tipus d’autorització i per tant són il·legals, utilitzant un espai públic per a un benefici particular. “D’altra banda, la majoria dels morts disposen de cadenes i ancoratges que impacten sobre els voltants de l’estructura, arrasant amb els valors naturals que hi pugui haver a la proximitat”, ha destacat la regidora de Medi Ambient, Mònica Fernández. Hem d’agrair la feina que es va fer l’any passat per part dels GEAS de la Guàrdia Civil per eliminar bona part d’aquests elements no només a la badia sinó a bona part del municipi en una acció coordinada amb la Policia Local de Sant Josep, que vigila que no es tornin a fer servir després.
Una altra conseqüència de la proliferació d’aquests elements il·legals és que, com no reuneixen les condicions necessàries de seguretat, és habitual que durant els temporals, algunes embarcacions que els empren per fondejar acabin al nostre litoral, generant problemes afegits que acaben amb la destrucció de les embarcacions i el seu processament com a residu.
En els fons marins de la Badia de Portmany propers a la costa es troben diverses comunitats marines, sobre substrats de fons de roca i fons arenosos, destacant importants praderies de Posidonia oceanica i de Cymodocea nodosa. Aquestes comunitats, protegides per la normativa europea, estatal i autonòmica, es veuen afectades per diversos impactes, especialment durant la temporada turística, com poden ser abocaments de contaminants, vessaments de terra a la mar, presència d’algues invasores i, a les zones més properes a la costa, els impactes físics de l’ancoratge d’embarcació i instal·lació i ús de morts.