Ahir es va produir una important novetat en relació al debat sobre el trànsit comercial de ferris en el port de Sant Antoni. Si PSOE-Reinicia, el passat 2 d’octubre, ja va anunciar a través d’un comunicat oficial la seva oposició a l’entrada de vaixells en el port, ara ha estat Proposta per Eivissa (PxE), soci de govern de PP i Ciutadans, qui també s’ha manifestat en contra del retorn d’aquests vaixells a la badia.
Joan Torres, primer tinent d’alcalde i regidor de PxE, va anunciar el resultat d’una votació interna d’aquesta formació política, que es va celebrar el passat cap de setmana. Segons Torres, una folgada majoria ha dit que no vol vaixells grans en el port. Igual que els socialistes, PxE també portarà aquesta qüestió al pròxim ple de l’Ajuntament, que se celebrarà a final de mes, la qual cosa obligarà la resta de partits a pronunciar-se.
Cal recordar que en l’actualitat el PP compta amb 9 regidors, el PSOE-Reinicia té 8, Unides Podem 2, PxE 1 i Ciutadans 1. Fins al moment, de manera pública i rotunda, s’han pronunciat en contra dels ferris PxE i els socialistes. El regidor de Ciutadans, per part seva, ha dit que és partidari del retorn dels ferris.
En el si del PP hi ha notables discrepàncies, encara que l’alcalde, Marcos Serra, ha dit que, de manera particular, és partidari que les navilieres puguin atracar a Sant Antoni sense portar camions. No obstant això, membres històrics del PP, com l’antic alcalde Antoni Marí Tur, Botja, i l’empresari i regidor en dues legislatures Pepe Roselló, entre altres, s’han manifestat clarament en contra. Serra, en qualsevol cas, no es pronunciarà de manera definitiva fins a consultar més a fons amb el seu partit i amb les associacions del municipi, tal com ja ha dit en més d’una ocasió. Disposa d’un parell de setmanes per a això.
Quant a Unides Podemos, també ha declarat, segons informa Diario de Ibiza, que també votarà a favor de prohibir els ferris. Sembla, per tant, molt possible que el ple acabi votant en contra del trànsit comercial, amb independència del vot que finalment adopti el PP. Cal recordar que, en el seu moment, Ports IB, organisme del Govern balear que gestiona el port, ja es va comprometre a complir amb el que decideixi l’Ajuntament, segons ha recordat el mateix Joan Torres en la roda de premsa d’aquest matí.
És important subratllar també que els membres del Comitè Ciutadà, per aclaparadora majoria, ja es van pronunciar en contra dels ferris en una assemblea celebrada el gener passat. Encara que l’acord de govern entre PP, PxE i Ciutadans incloïa sotmetre aquesta qüestió a una consulta popular, al final no ha pogut fer-se per qüestions administratives.
Quan PSOE-Reinicia va anunciar la seva postura contrària als ferris, va argumentar que la ciutadania de Sant Antoni “demana massivament la recuperació ambiental de la badia de Portmany”, i que aquesta “es dediqui únicament a activitats turístiques, esportives, d’oci i pesqueres. Una badia que s’integri dins de la població perquè la ciutadania i els nostres visitants la puguin gaudir plenament”.
Els socialistes, així mateix, van subratllar els perjudicis que provoca el trànsit marítim de grans vaixells: “Als danys ambientals, que són molts, tant de contaminació com de moviment d’aigües, se sumen els sorolls, els embussos de trànsit i totes les molèsties que aquesta activitat provoca”.
PxE, per part seva, va assenyalar ahir, a través de Joan Torres, que el tema del port “és de caràcter transversal i, davant la impossibilitat de realitzar una consulta popular, hem estat en contacte amb les diferents associacions de Sant Antoni: Hotelers, restauració, comerç, sector nàutic, etcètera, i l’àmplia majoria opinen que els ferris només aporten problemes de mobilitat, mediambientals i de seguretat. En canvi, no aporten riquesa al poble ja que les persones i els cotxes que descendeixen del vaixell es reparteixen per la resta de l’illa, Així, l’any 2019 l’ocupació hotelera en la badia va ser major que la del 2.018, últim any en què va haver-hi ferris”.
Torres, així mateix, va recalcar la suficient capacitat que té la infraestructura de Es Botafoc, en el port de la capital, per a assimilar tot el trànsit comercial marítim de l’illa, i va voler destacar el model de Santa Eulària, amb un port integrat en la localitat en el qual només hi ha trànsit esportiu. “I és el municipi d’Eivissa que té més renda”, va postil·lar.
Debat sobre els ferris a la TEF
Anit, la polèmica va seguir també a l’espai Bona Nit Pitiüses, de la Televisió d’Eivissa i Formentera (TEF). En el programa primer es va realitzar una entrevista a l’alcalde, durant la qual no es va pronunciar en un sentit o un altre, i va assegurar que, igual que ja ha fet PxE, es consultarà a les associacions de la localitat, així com a les seves bases, per a prendre una decisió.
Després de la seva intervenció, es va desenvolupar un debat en el qual participen regidors del PP, Ciutadans, PSOE-Reinicia i Podemos. Cal destacar que aquí les posicions van quedar novament definides en els mateixos termes: el PP no es va mostrar partidari de cap postura, Ciutadans es va manifestar a favor del retorn dels ferris i PSOE-Reinicia i Podemos es van declarar clarament en contra.
En el transcurs de la discussió, es van defensar arguments en contra i a favor, i va haver-hi fins i tot qui va suggerir que el Club Nàutic Sant Antoni, els socis del qual han impulsat la iniciativa Salvem Sa Badia de Portmany, té interessos econòmics a la zona dels ferris, per exemple, ampliant la seva capacitat d’amarratge. Això a pesar que És Nàutic ha declarat en reiterades ocasions que és partidari de que no s’instal·lin més amarratges a la badia i que la institució es compromet a un creixement zero en aquest sentit, com queda patent en aquesta notícia publicada el gener passat.
D’altra banda, en el debat també es va al·ludir a la campanya de publireportatges en format entrevista que Salvem Sa Badia ha publicat a la premsa pitiusa, on apareixen destacades personalitats, com a polítics de múltiples tendències i empresaris, que defensen una badia sense ferris. Aquestes persones han expressat sempre la seva opinió sobre aquesta i moltes altres qüestions vinculades a la badia, sense que en cap moment s’hagi alterat la literalitat de les seves manifestacions.