L’anunci que el dimarts va realitzar en el Parlament balear el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí Ribas, ‘Agustinet’, sobre que els ferris tornaran a operar a partir de juny en el port de Sant Antoni, és sens dubte una mala notícia que ha causat decepció entre els integrants de la iniciativa Salvem Sa Badia de Portmany.
A pesar que al llarg dels últims any s’ha demostrat amb xifres irrebatibles que l’arribada d’aquests grans vaixells no porten turistes que comprin o consumeixin a Sant Antoni ni milloren l’ocupació dels hotels de la badia i que, no obstant això, provoquen greus danys a les praderies de Posidònia oceànica, embruten les aigües de les platges i creen un onatge perillós per als turistes a causa de la seva alta velocitat, a més de col·lapsar amb els cotxes la sortida del poble, la Conselleria de Mobilitat i Habitatge no ha tingut en compte els interessos econòmics, turístics i mediambientals de l’entorn de la badia, així com l’exigència dels dos ajuntaments afectats, Sant Antoni i Sant Josep, els plens dels quals havien aprovat que els ferris no tornessin.
El Govern tampoc ha acceptat la petició de Salvem Sa Badia de Portmany de que s’ampliés la moratòria fins que s’aprovés el Pla General de Ports. Aquesta mesura, que ja s’havia contemplat en el document de la primera moratòria que es va establir en l’anterior legislatura, hagués estat una decisió molt més encertada.
Segons José Luis Valdés, portaveu de la iniciativa ciutadana: “S’ha perdut una oportunitat única”. En els últims temps s’han fet importants passos per a millorar l’estat mediambiental de la badia, com la retirada de morts destinats al fondeig il·legal en tota la badia, el projecte del passeig marítim que permetrà renovar tota la infraestructura del col·lector d’aigües residuals del costat sud, o una pròxima reunió amb Abaqua impulsada per aquest col·lectiu per a reparar l’emissari de la depuradora. En aquest context, la decisió d’aprovar el retorn als ferris constitueix un greu pas enrere.
Davant aquesta nova entrada dels grans vaixells a la badia, la iniciativa realitzarà un seguiment exhaustiu dels impactes dels ferris i es denunciaran públicament els efectes negatius que aquests provoquin: resuspensió de fangs i llots en el fons marí que enterrin zones de la praderia de posidònia (cal recordar que una consultora mediambiental va realitzar a final de l’any passat una topografia actualitzada), molèsties i perills ocasionats a les platges per les ones que provoca l’excessiva velocitat dels ferris a la seva arribada o el col·lapse viari a la sortida del poble.
Una vegada decidida l’obertura, Salvem Sa Badia, a l’espera de conèixer els detalls finals de la decisió adoptada pel Govern balear, vol deixar constància que qualsevol eslora de ferris que superi els 50 metres provocarà danys irreversibles a la flora i fauna de la badia. També sol·licita conèixer totes les mesures de vigilància i control que puguin realitzar-se a fi de participar en el seguiment.