El Festival Badia de Portmany, a més de programar concerts, activitats sobre biodiversitat i exposicions de fotografia, ara també serveix com a marc per a experimentar un nou protocol de reutilització de gots de plàstic. L’objectiu és reduir la contaminació per aquest material i impulsar la utilització de gots amb capacitat per a diversos usos, mitjançant un sistema diferent a l’empleat fins ara.
Aquesta iniciativa la desenvolupa l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, que pretén incorporar aquest nou sistema de funcionament a totes les seues festes populars, començant per les de Sant Agustí, que tenen lloc a final d’agost, i compte amb la col·laboració de Salvem Sa Badia de Portmany. El consistori s’ha fixat com a objectiu per a aquesta legislatura reduir la generació de residus a les festes, per a fer-les més sostenibles.
Al Festival Badia de Portmany ja s’ha posat en marxa el nou protocol, que estableix com s’ha de fer la recollida i neteja d’aquests gots. La mesura s’acompanyarà amb l’edició d’un codi de bones pràctiques ambientals, en el qual ja treballa la regidoria de Medi Ambient.
Fins ara, es cobrava una quantitat com a dipòsit en lliurar cadascun dels gots reutilitzables, amb l’objectiu que s’usés el mateix en tota la festa. El dipòsit es recuperava en retornar el got, però sovint això no passava i molts dels gots acabaven a les papereres, de manera que no es complia la funció de reutilització. El nou sistema que ara s’aplica consisteix en que els gots s’adquireixen a la parada de Salvem Sa Badia de Portmany, que els cobra a un euro que ja no es retorna. La recaptació permetrà finançar actuacions de Salvem Sa Badia de Portmany. Els usuaris, per descomptat, també poden usar els seus propis gots a les barres del festival i, si decideixen comprar un, poden decidir finalment si se’l queden o no.
L’Ajuntament també distribueix unes caixes reutilitzables destinades al retorn dels gots que els usuaris no vulguin conservar. Es tracta d’un recipient especial ben ventilat, que impedeix les males olors. Una vegada acabat el concert, l’Ajuntament també s’ocupa de recollir-los i portar-los a la seu consistorial, on s’ha instal·lat un rentavaixella industrial per netejar-los. Una vegada nets, són portats de nou a Caló de s’Oli per reutilitzar-los al següent recital. En cas que no hi hagi suficients, es completen amb altres nous.
En el que va d’any, l’Ajuntament ha repartit al voltant de 13.000 gots i la majoria han acabat a les escombraries. Per a aconseguir una gestió circular d’aquest recurs, s’instal·laran contenidors específics durant la resta de les festes del municipi. A més, en acabar qualsevol celebració, es farà un repàs de les papereres per a assegurar que cap got reutilitzable acaba a l’abocador.
El tipus de got reutilitzable que es subministra des de fa dos anys en totes les festes del municipi és apte pel rentavaixella i resisteix bé les altes temperatures. “Llençar-los després d’una festa quan encara estan en perfectes condicions és un malbaratament de recursos que volem evitar si és possible”, ha explicat la regidora de Medi Ambient, Mónica Fernández.