El Grup Especial d’Activitats Subaqüàtiques de la Guardia Civil (GEAS) ha intervingut avui en l’operació d’abalisament de la platja de s’Arenal, aconseguint que una vintena d’embarcacions fondejades il·legalment enfront d’aquesta vorera, que interferien en aquests treballs, hagin estat retirades pels seus propietaris. La iniciativa ‘Salvem Sa Badia de Portmany’ mostra la seva satisfacció i agraeix el treball dels GEAS, ja que, a diferència d’altres temporades, la zona de bany no s’ha vist reduïda. És important recordar que, en anys anteriors, davant la presència d’aquestes embarcacions, s’optava per col·locar la balisa més prop de la vorera.
Tan sols dos de la vintena d’embarcacions situades dins de la zona de bany no han pogut ser apartades, per la impossibilitat de localitzar als seus propietaris. No obstant això, segons li consta a ‘Salvem Sa Badia’, es continua intentant contactar amb ells i, en cas de no poder ser localitzats, es procedirà a sancionar-los i sol·licitar la retirada a Capitania Marítima.
L’operació també ha comptat amb el suport del personal de PortsIB a Sant Antoni i, en dies anteriors, del patruller de la Guàrdia Civil de la Mar. La instal·lació de l’abalisament de s’Arenal va tractar d’executar-se dilluns passat i el realitza l’empresa Eivisub, per encàrrec de l’Ajuntament.
La platja de S’Arenal és la més gran del municipi, amb 1,5 km. de longitud i 50 metres d’ample. En ser urbana, rep tant a turistes com a residents de la zona i constitueix un dels grans atractius turístics de la població de Sant Antoni.
El fondeig incontrolat i il·legal d’embarcacions continua sent un dels principals problemes que afecten a tota la costa eivissenca. La retirada dels blocs de formigó que servien com a amarratges a la badia de Talamanca, efectuada pel GEAS a la fi de febrer, unes setmanes abans que es declarés l’estat d’alarma pel coronavirus, va ser un primer pas en la solució d’aquesta irregular situació, que es tradueix en danys a la posidònia i constants abocaments d’aigües negres i de sentina, que enterboleixen i contaminen les aigües de bany. Des de la iniciativa, esperem que aquesta solució es traslladi a altres llocs amb idèntica problemàtica, com és la pròpia badia de Portmany.
Tres nous sinistres d’embarcacions a la badia de Portmany
Les incidències relacionades amb aquestes embarcacions és contínua a la zona de s’Arenal i el costat sud de la badia. En el mes d’abril passat es van produir almenys tres nous sinistres entre aquestes naus: una llanxa i un catamarà van acabar sent arrossegades pels temporals i naufragant a la vorera, i una tercera embarcació es va enfonsar enmig de la badia, amb la corresponent contaminació per abocament d’oli i combustible a la mar.
Cal recordar que a la badia de Portmany actualment hi ha més de 40 iots i llanxes que romanen amarrats il·legalment a blocs fixos de formigó, instal·lats sovint sobre posidònia. Almenys el 40% d’ells estan habitats i els abocaments d’aigües brutes que generen els seus habitants acaben en la badia, a pocs metres de les aigües de bany.
Es tem que noves embarcacions procedents de diferents parts de l’illa o de la península puguin continuar arribant a la badia en les pròximes dates, per l’efecte crida que ja està generant la presència de tots aquests vaixells. A l’hivern les barques fondejades il·legalment era menys de la meitat que ara.