Els treballs de neteja del fons marí del sud de la badia de Portmany, que van començar el dilluns de la setmana passada i es van rematar abans d’ahir, han estat documentats per un equip que ha capturat vídeos i imatges de tot el procés. D’entre tot aquest material, hem volgut difondre aquest vídeo que mostra fins a quin punt els ‘morts’ de formigó destrossen la praderia de posidònia.
Aquesta fotografia, a més, revela l’abans i després d’aquesta zona, una vegada que ha quedat lliure d’embarcacions fondejades il·legalment mitjançant aquesta mena de suports. Cal recordar que finalment han estat 111 les tones de desaprofitaments retirades i un total de 237 estructures de fondeig.
Perquè no torni a produir-se fondeig il·legal enfront de les platges de la riba sud, aquestes s’abalisaran a una distància de 150 metres de la costa, cosa que significa triplicar en alguns trams la zona de bany. A més, es realitzarà vigilància del fondeig il·legal per part dels socorristes i Salvem Sa Badia ja està treballant en un grup de voluntaris perquè, aquest estiu, informin i conscienciïn a les embarcacions que arribin a la badia per a evitar els fondeig sobre posidònia.
La neteja s’ha efectuat des d’és Puetó fins a Port des Torrent i l’ha impulsat l’Ajuntament de Sant Josep, en col·laboració amb la iniciativa Salvem Sa Badia de Portmany. Els objectes extrets són en la seva majoria grans blocs de formigó, alguns de diverses tones de pes, així com cadenes, fondeig amb ancora de caragol, rodes de tractor emplomades amb blocs i ciment i fins i tot tests farcits de formigó.
L’operació ha requerit d’un operatiu de més de vint persones. Disset d’elles han treballat a la mar, formant part dels equips de les empreses subaquàtiques Eivisub, Servisub i Arenal Diving, així com del GEAS de la Guàrdia Civil, que ha coordinat els treballs submarins i ha avisat als propietaris de les embarcacions perquè les retirin. En terra, Cana Negreta ha aportat els camions grua i els contenidors, i Herbusa els dipòsits més grans on s’han anat introduint els blocs de formigó que posteriorment s’han transportat a la pedrera de l’empresa Santa Bàrbara, emprant-los per a la seva restauració morfològica i paisatgística. D’altra banda, els zeladors de Ports de les Illes Balears han facilitat l’entrada i sortida de camions i contenidors del port, i el Club Nàutic Sant Antoni ha proporcionat el combustible necessari per a les embarcacions i ha cedit els seus amarratges durant aquesta setmana de treball. Protecció Civil de Sant Josep, així mateix, ha aportat embarcacions i personal de suport.