En aquest tercer vídeo de la sèrie de peces breus que formen part del documental ‘Portmany, una badia amenaçada’, revelem que la badia de Portmany ha perdut en pocs anys el 50% de la seva vegetació submarina, gràcies a un nou estudi que realitza una completa topografia submarina del fons.
Aquest treball, realitzat a la fi de 2020, l’ha elaborat una consultora mediambiental i aporta nova informació, a més d’incorporar una cartografia rigorosa i detallada del fons marí de la badia i les seves comunitats bentòniques.
Per a desenvolupar aquest informe s’han establert més de 3.200 punts d’observació directa, amb dades georreferenciades que s’han completat amb 500 punts més obtinguts a través d’una fotografia d’alta resolució presa amb dron. En total, 3700 punts. Es tracta d’un estudi elaborat amb molt de detall i precisió.
El resultat és un mapa específic on s’identifica clarament la flora dels fons de la badia, que va des de zones de llots i fangs, especialment a la part nord de la badia, a zones de posidònia a la zona centro-oest i sud, i plantes cymodoceas que principalment es donen a l’est.
Si superposem el mapa actual amb una altra topografia realitzada en 2008 pel Ministeri de Medi Ambient, avui de Transició Ecològica, el resultat és altament preocupant i supera les expectatives més pessimistes. En tot just 20 anys, s’ha perdut el 50% de la vegetació, en la seva major part posidònia. Amb l’agreujant que aquesta valuosa planta creix molt lentament, a penes un centímetre a l’any, i si es perd serà pràcticament irrecuperable. També s’observa que una de les zones més afectades és la que està situada al costat del moll comercial.
A continuació, oferim la versió completa del documental, de 16 minuts de durada.