‘Es Voluntaris de sa Badia’, el grup de joves que impulsa la iniciativa Salvem Sa Badia de Portmany, dins del seu projecte #EstimSaBadia, ha detectat un total de 32 embarcacions fondejades sobre Posidònia en les seves dues primeres setmanes de treball. Encara que durant aquestes jornades inicials els nou joves que operen a la badia han dedicada una part substancial del seu temps a formar-se en qüestions que desconeixien, com les normatives actuals o l’aprenentatge dels senyals marítims, també han desenvolupat una important activitat de presa de contacte amb les tripulacions d’embarcacions fondejades i de recopilació de dades relacionades amb l’estat de l’aigua en diferents punts de la badia, com a temperatura, ph, salinitat, transparència o presència de nitrits.
Al llarg dels dies en què els voluntaris han treballat, s’ha informat un total de 72 embarcacions, 32 de les quals estaven fondejades sobre Posidònia oceànica. Aquesta circumstància va ser corroborada pels propis voluntaris mitjançant l’ús de mirafondos i totes elles van ser notificades, a més de prendre-se’ls les dades i la posició. Durant aquestes visites, els voluntaris també donen les gràcies als que estan correctament fondejats i a tots se’ls lliura un mapa de Posidònia de la badia de Portmany i el seu entorn.
És important destacar també que de les 72 embarcacions amb les quals s’ha mantingut contacte, tan sols 58 tenien coneixements sobre la Posidònia i únicament 16 coneixien l’existència de l’app Posidònia del Govern balear, de gran utilitat a l’hora de detectar punts adequats per al fondeig per tot el litoral de les illes.
En general, sempre que els voluntaris han informat aquestes embarcacions de la seva posició errònia, excepte alguna excepció, la tripulació s’ha mostrat disposada a millorar la seva acció, ha agraït la informació i recursos proporcionats i s’ha detectat com en els dies següents ha variat el lloc de fondeig o ha sol·licitat ajuda per a detectar un banc d’arena on fer-lo correctament. Aquest canvi de situació constitueix, per a Salvem Sa Badia de Portmany, una resposta molt positiva a l’activitat dels voluntaris i demostra una actitud respectuosa i amable per part de la gran majoria de tripulacions contactades.
L’equip de voluntaris, que coordinen les biòlogues Elisa Langley i Marta Fernández, també han detectat, malgrat les dues recents operacions de neteja efectuades a l’interior de la badia, uns altres quatre morts il·legals sobre Posidònia, dels quals s’han pres fotografies i marcat les coordenades, per a poder denunciar-los i proposar la seva retirada.
També s’han detectat un total de quatre barques avariades que permaneixen fondejades en un estat deplorable. Cap d’elles té capacitat per a navegar i dues estan completament abandonades, una enfront de sa Punta des Molí i l’altra a Caló des Moro. D’aquestes embarcacions es donarà part a les autoritats, ja que és fàcil que quan es produeix alguna tempesta acabin sobre les roques, convertint-se en una font de contaminació.
Respecte a les enquestes que s’han realitzat entre els tripulants d’aquestes 72 embarcacions, cal destacar que un número important sol·licita la instal·lació de contenidors de reciclatge pròxims a la rampa de desembarcament de Caló des Moro, la qual cosa facilitaria el reciclatge a bord. Sis embarcacions notifiquen com a necessària la instal·lació de boies ecològiques distribuïdes per diferents punts de la zona oest de l’illa, remarcant especialment les àrees de Cala Salada, Cala Bassa i Cala Gració.
Altres dues embarcacions subratllen que és important que no sols s’acusi llanxes i iots dels problemes de contaminació, ja sigui com a font d’escombraries o per fondeig sobre Posidònia. En aquest sentit, han manifestat que també és important revisar i controlar la xarxa d’aigües residuals de la badia, ja que en els seus passejos per la costa han comprovat que la contaminació de la mateixa és evident en alguns trams i perjudicial per a l’ecosistema marí. Una d’elles, a més, assenyala l’aflorament d’aigües residuals enmig de la badia i remarca la necessitat de reparar l’emissari submarí, que no arriba a quatre milles de la costa.
Els voluntaris també han escomès una anàlisi qualitativa d’espècies en diferents zones de la badia, identificant-les sota la seva denominació científica: algues, invertebrats com a anemones, vogamarins, estrelles, esponges i crancs, així com diferents espècies de peixos. Finalment, també s’ha fet una visita a la dessaladora i observat la haloclina formada per la diferència de salinitat, així com comprovat els nivells d’amoni i nitrits en diferents trams de la badia, mitjançant test químics per a aigua salada.
Totes les dades recopilades per ‘Es Voluntaris de Sa Badia’ es lliuraran a final de temporada al Institut Balear de la Natura (Ibanat). L’equip romandrà operatiu fins al 30 d’agost i s’ha posat en marxa pel fet que, en l’actualitat, no existeix cap iniciativa de vigilància ambiental per part de les institucions amb competències en el territori de la badia de Portmany.