Salvem sa Badia de Portmany ha tornat a ser testimoni de la impunitat amb què actuen els xàrter il·legals forans que s’estableixen a la badia durant tota la temporada, fent la competència deslleial a les empreses amb base a Eivissa, que compleixen amb la normativa i ofereixen serveis de qualitat als seus clients.
Aquest vídeo mostra com nombrosos d’aquests catamarans, que exerceixen de xàrters il·legalment, romanen fondejats enfront del canal de sortida i entrada del moll situat a la platja de s’Extanyol, davant de l’hotel Mar Amantis, impedint el trànsit de les ‘golondrines’ de passatgers, que carreguen i descarreguen clients en aquest punt. Per a sortejar-los, aquestes embarcacions han de realitzar perilloses maniobres en ziga-zaga, esquivant a totes aquestes barques, la qual cosa suposa un perill de seguretat.
El vídeo és prou il·lustratiu de la situació que es viu ara mateix a la badia i no requereix de més explicacions, excepte afegir que la immensa majoria d’aquests vaixells estan fondejats sobre posidònia, amb les seues ancores i cadenes segant la praderia. Des de Salvem Sa Badia ens preguntem per què les administracions competents no actuen per a posar límit a aquest batibull i garantir la seguretat a la badia, ara mateix molt compromesa com evidència aquesta filmació. De poc serveixen les campanyes de neteja del fons marí realitzades als hiverns tant per l’Ajuntament de Sant Josep com el de Sant Antoni, si després es permet que aquestes embarcacions tornin a actuar així.
Cal recordar també que aquests xàrter clandestins fan un ús indegut de la costa i utilitzen de manera il·legal els molls de les ‘golondrines’, que sí que paguen pel seu ús, per a carregar i descarregar clients, provisions i personal de neteja. A més de tirar l’ancora i fins i tot morts de formigó sobre posidònia, es desconeix on aboquen les aigües fecals dels dipòsits i, encara més greu, quin és el destí de les aigües de sentina, que contenen aigua amb restes de combustible i oli.
El Decret 21/2017, de 5 de maig, pel qual es regula l’activitat de lloguer de embarcacions i vaixells d’esbarjo a Balears, permet amb una simple “declaració responsable” inscriure’s al registre i rebre autorització per a l’exercici de la activi-doneu de xàrter nàutic. El que es declara és que, a més de posseir el certificat de navegabilitat en vigor, tenir l’embarcació registrada en llista 6a, posseir el despatx de Capitania Marítima, la titulació nàutica, les assegurances per a l’embarcació i els tripulants i els certificats de seguretat i residus, es disposa d’un punt autoritzat per embarcar i desembarcar als clients. Per a això, és necessari disposar d’un amarratge o una boia a un port o un fondeig i una zona de desembarc autoritzada per la Demarcació de Costas, que és una cosa totalment lògica i necesaria per a prestar aquesta activitat.
El problema de la declaració responsable és que, si ningú revisa el compliment de la norma, qualsevol pot exercir aquesta activitat impunement, simplement presentant un formulari i pagant la taxa. Al Decret, concretament a l’article 7.1, es diu: “El personal de la Direcció General de Ports i Aeroports podrà en qualsevol moment comprovar la veracitat de la declaració”.
Ens consta que en 2021 es van fer dos inspeccions als xàrters i ambdues es varen produir un dimecres, quan aquests vaixells no estan. Arriben els divendres a la tarda i romanen allí fins al dissabte, per a fer l’intercanvi de clients. Aquesta situació es ve repetint des de fa anys, sense que cap administració reaccioni amb la contundència suficient com per a posar-li remei.