L’Assemblea de Socis del Club Nàutic Sant Antoni ha aprovat per unanimitat la posada en marxa d’un nou projecte anomenat ‘Salvem Sa Badia de Portmany’, amb l’objectiu de visualitzar les amenaces que posen en perill la badia, frenar la seva deterioració i impulsar la progressiva recuperació de la seva qualitat mediambiental.
A través d’aquesta iniciativa, a la qual És Nàutic vol incorporar a tota la societat de l’entorn, es pretén també iniciar un procés de conscienciació popular sobre la importància de conservar i protegir aquest espai, al ser un element clau per a l’economia local, la convivència social i l’equilibri natural. En aquest sentit, el CNSA està dissenyant un programa d’accions que s’aniran donant a conèixer pròximament.
Per a determinar l’estat actual de la badia des d’una perspectiva multidisciplinària i comptar amb dades i estadístiques reals que permetin establir la seva evolució, Es Nàutic buscarà la col·laboració d’instituts científics i universitats, que realitzaran una radiografia sobre els principals factors de risc.
Entre les amenaces més visibles, qüestions com els abocaments de salmorra i aigües sense depurar, el buidatge de sentines, l’estat dels emissaris i sobreeixidors submarins, els fondejos il·legals, la situació de la posidònia oceànica, la presència de charters il·legals o sense port basi a Eivissa, la contaminació de la mar i les platges, la falta de mitjans de les administracions públiques per a gestionar aquest espai marítim, els efectes que tindria per a la badia i el nucli urbà la possible volta de ferris al port, la pèrdua de competitivitat turística per la deterioració de la qualitat ambiental, etcètera.
El President del Club Nàutic Sant Antoni, Josep Tur, ha explicat que “l’objectiu és posar en marxa un projecte en positiu i d’ampli espectre, que afavoreixi el bé comú i estigui per sobre d’ideologies. Buscarem la complicitat i el suport de veïns, associacions civils, sectors empresarials, ajuntaments, col·legis i instituts i experts, entre altres. Ha de ser un projecte del poble”.
Josep Tur també ha apuntat que “entre tots, a mitjà i llarg termini, podrem determinar quines malalties pateix la badia perquè la seva qualitat mediambiental estigui retrocedint any rere any i quines actuacions podem escometre per a revertir la situació. Hem vist situacions tan dramàtiques com l’ocorregut en el Mar Menor i hem d’actuar amb antelació per a allunyar la possibilitat que una cosa així pugui ocórrer aquí”.
‘Salvem Sa Badia de Portmany’ no sols impulsarà el desenvolupament d’estudis i recerques i proposarà solucions, sinó que impulsarà esdeveniments culturals i divulgatius per a conscienciar a la societat de la necessitat de cuidar la badia, que s’aniran donant a conèixer pròximament.