DestacatFondeig irregularPosidònia

Ja està disponible el Telèfon Posidònia, que estarà operatiu fins a final de setembre

By 7 juny 2021 agost 15th, 2022 No Comments

La Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern balear ja ha posat en funcionament el Telèfon Posidònia, que complementa l’aplicació Posidònia App que permet consultar la cartografia completa de la fanerògama marina. Aquestes dues eines, que facilitaran a la ciutadania la informació necessària per a poder complir amb la prohibició de fondejar sobre posidònia, s’han finançat a través de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS). La ciutadania també té a la seva disposició la pàgina web atlasposidonia.com, amb molta més informació sobre aquesta planta marina.

El telèfon estarà operatiu de juny a setembre, tots dos inclosos, de 10 a 18 hores, i respon al número 617 975 172. Està disponible tant per a fer trucades com per a enviar missatges o xatejar a través de WhatsApp. Les funcions seran les de proporcionar ajuda al fondeig, resoldre dubtes sobre la protecció de la posidònia, servir com a eina de participació ciutadana perquè es puguin fer arribar suggeriments i propostes, i avisar de possibles danys sobre la fanerògama marina. Substituirà al 112 en tots els aspectes relacionats amb la posidònia, però no en el cas d’albirar fauna marina ferida.

Per a comunicar millores a la cartografia, així com per a denunciar possibles males praxis sobre posidònia, a més del telèfon habilitat existeix el correu electrònic atlasposidonia@gmail.com. Per a traslladar informació, sobretot de possibles danys, des d’aquest servei recomanen utilitzar especialment aquesta via i la missatgeria instantània, ja que permet enviar les dades necessàries per a fer la comprovació: fotografies, coordenades, nom de l’embarcació i eslora, a més de l’hora en què s’ha detectat.

D’altra banda, l’app, desenvolupada pel Servei d’Informació Territorial de les Illes Balears (SITIBSA), està disponible en Google Play i permetrà a les persones que naveguin consultar la cartografia abans de fondejar per a assegurar-se que no estan sobre posidònia. Les persones que no disposin de sistema Android, podran accedir mentre s’acaba de desenvolupar l’app per a altres plataformes a través de l’enllaç https://ideib.caib.es/posidonia/. Cal recordar que la cartografia és una eina informativa i que no s’imposen sancions a partir d’ella, sinó que es comprova la posició de l’ancora en cada cas per a confirmar que efectivament el fondeig s’ha produït sobre una praderia de posidònia.

Des del principi de juny, les quinze embarcacions del Servei de Vigilància de la Posidònia ja estan en actiu en totes les illes.