BiodiversitatCiènciaDestacat

La plitidepsina, una substància trobada a la mar d’Eivissa que pot convertir-se en el tractament més efectiu per al Covid-19

By 28 gener 2021 agost 15th, 2022 No Comments

El Mediterrani no deixa de proporcionar meravelloses sorpreses que ens empenyen a reflexionar sobre la necessitat de conservar-lo i desenvolupar noves estratègies que impedeixin la destrucció dels seus hàbitats més fràgils. Si fa unes setmanes un estudi científic va revelar que la Posidònia oceànica és capaç d’absorbir els microplàstics i expulsar-los de l’aigua retenint-los en boles de fibra, ara els mitjans de comunicació de tot el país han recollit la notícia que un mol·lusc invertebrat trobat a la mar d’Eivissa posseeix una prometedora cura per al coronavirus.

Aquest invertebrat, que té per nom científic Aplidium albicans, va ser descobert a es Vedrà i també s’ha trobat a Tagomago i a aigües de Formentera i Mallorca. Conté una substància anomenada plitidepsina, que es comercialitza sota el nom de Aplidin i que ja s’està utilitzant a Austràlia com a tractament per al mieloma múltiple, un tipus de càncer sanguini. El medicament el desenvolupa PharmaMar, una farmacèutica espanyola d’origen gallec especialitzada en crear medicaments amb substàncies marines.

Dilluns passat, la prestigiosa revista Science publicava un estudi realitzat per un equip internacional d’investigadors en el qual s’afirma que la plitidepsina podria convertir-se en el tractament antiviral més potent contra el coronavirus. Aquests científics, que lidera el viròleg espanyol Adolfo García-Sastre, de l’Hospital Monte Sinaí de Nova York, assegura que el fàrmac és 100 vegades més potent que el remdesivir, el primer antiviral aprovat per a tractar la covid, que fins ara no ha demostrat una eficàcia contundent.

García-Sastre, juntament amb investigadors de la Universitat de Califòrnia a San Francisco i l’Institut Pasteur a París, han realitzat un rastreig de totes les proteïnes del Covid-19 que interactuen amb proteïnes humanes. Després han experimentat amb fàrmacs ja coneguts que poguessin tenir capacitat d’influir en aquestes interaccions, identificant un total de 47 substàncies prometedores. Entre totes elles, la plitidepsina és una de les més destacades, ja que és entre nou i 85 vegades més efectiva a l’hora d’impedir la multiplicació del virus que altres dos fàrmacs prometedors del mateix grup.

A continuació, els investigadors van comparar els efectes d’aquest fàrmac amb els del remdesivir en dos models de ratolins infectats amb el SARS-CoV-2. Els resultats van demostrar que la plitidepsina redueix la replicació del virus unes 100 vegades més i que a més combat la inflamació a les vies respiratòries.

Mentrestant, la farmacèutica PharmaMar es troba a l’espera que l’Agència Espanyola del Medicament aprovi el començament dels assajos clínics amb humans amb Aplidin, que tindrien lloc a tres hospitals madrilenys on s’atenen pacients afectats de coronavirus.

Aquesta mateixa companyia ja comercialitza un test de detecció de la malaltia amb una sensibilitat tan elevada que permet identificar el virus fins i tot abans que comencin els símptomes.