A pesar que la volta dels ferris al port de Sant Antoni aprovada pel Govern balear per a a partir de juny de 2021 no va ser la solució que es reclamava des del moviment Salvem Sa Badia de Portmany i altres col·lectius i institucions, la realitat és que les condicions imposades pel conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí Ribas, Agustinet, han acabat tenint un resultant positiu per a la badia. Ho demostra el fet que, en aquests sis mesos en què podria haver-se reprès el trànsit comercial, cap naviliera ha sol·licitat fer-se càrrec del servei i la badia ha continuat amb el procés de recuperació que es va iniciar amb la implantació de la moratòria del trànsit comercial, en 2019.
La imposició d’una eslora màxima de 65 metres com a condició indispensable per a poder operar en el port ha estat clau perquè les navilieres no reprenguin el servei. Aquesta decisió s’ha acabat revelant com una solució intel·ligent per part de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge i de Ports IB, ja que, en la pràctica, s’ha traduït en la desaparició del trànsit comercial a la badia de Portmany. A més, ajustant-se a la llei i a les pressions de les pròpies navilieres, que no volien que el port es mantingués tancat.
Malgrat que finalment des del Govern es va adoptar una via indirecta, la realitat és que els ferris han seguit apartats de la badia, tal com s’havia demanat també des dels plens municipals de Sant Antoni de Portmany i Sant Josep de sa Talaia, el Comitè Ciutadà de Sant Antoni i l’Associació d’Hotelers de Sant Antoni i la Badia.
Durant aquests anys sense ferris, la badia ha millorat substancialment la seva situació ambiental, com ha pogut constatar-se a les platges aquestes últimes temporades, en les quals l’aigua va registrar millors nivells de transparència. La solució implantada per Agustinet, a més, ha coincidit amb altres actuacions a la badia, com per exemple les operacions de neteja dels fons, que van permetre recuperar 200 tones de residus i morts il·legals, liderades per tots dos consistoris en la primavera de l’any passat.
Per a Salvem Sa Badia de Portmany resultaria important que, a mig termini, s’aprovés definitivament la paralització del trànsit comercial perquè les instal·lacions portuàries poguessin fer-se compatibles amb altres usos socials o culturals, al mateix temps que deixar-les preparades per a possibles emergències.
Ha quedat clar que el futur del turisme en la badia de Portmany passa per la seva cura mediambiental i la posada en valor del seu patrimoni natural. Entre tots hem de continuar treballant per a eliminar els impactes que perjudiquen aquest entorn.
També produeix una certa inquietud la presència dels dos ferris d’una naviliera local que van arribar del Canadà el setembre passat i que encara romanen amarrats en el port, fent treballs de manteniment a pesar que tots dos superen el límit màxim d’eslora implantat pel Govern balear.