Les obres de remodelació integral de l’hotel Recó des Sol, en la zona de sa Punta des Molí, dins del municipi de Sant Antoni de Portmany, han provocat un abocament d’aigua constant i d’intens cabal a la platja de s’Arenal, que de moment ja ha assecat els pous de diverses cases situades en els voltants.
Els vesins, que s’han posat en contacte amb Salvem sa Badia per a denunciar aquests fets, es temen un increment dramàtic en els nivells de salinització de l’aigua subterrània que empren en les seues cases i qualifiquen el que està succeint de “atemptat ecològic”, al mateix temps que lamenten que les administracions hagin deixat córrer l’aigua durant un mes “i no hagin fet res per a evitar-ho”.
Pel que sembla, els treballs que es realitzen en aquest complex turístic han produït una perforació del nivell freàtic i l’aigua ha acabat inundant les obres, havent-se d’instal·lar una important infraestructura de bombes i canonades que extreuen l’aigua de la part subterrània i la deriven a la xarxa municipal de pluvials, que finalment l’aboca a la mar a la platja de s’Arenal, a l’altura del beach club Bam-bu-ku.
Qualsevol persona que camina al costat d’aquesta reforma pels carrers des Molí o Vedrà pot escoltar com l’aigua corre a través de les canonades amb tant soroll com si fos un riu i el mateix succeeix en l’esmentat punt del passeig marítim, on l’aigua flueix amb gran pressió fins a la mar. Salvem sa Badia de Portmany té constància d’aquest abocament des del 30 de novembre, gràcies a l’avís de diversos ciutadans i vesins afectats. A partir de llavors, l’associació es va posar en contacte amb l’Ajuntament de Sant Antoni, que en un primer moment no va aclarir si aquest abocament comptava amb els pertinents permisos.
La següent notícia sobre aquest tema es va produir el 20 de desembre, quan el consistori va publicar una resolució autoritzant a Recó des Sol 2016 S.L. a “abocar aigua filtrada del nivell freàtic a la xarxa de pluvials de l’Ajuntament”. Aquesta administració basava la decisió en un informe de la concessionària FACSA, on s’afirma que la xarxa de pluvials és capaç de transportar el cabal sol·licitat. No obstant això, planteja els següents condicionants: una autorització de Costas per a l’abocament, la pròpia autorització municipal, el compliment de la legislació vigent quant a qualitat de les aigües de bany i afectació en el mitjà receptor, la realització de l’abocament en el menor període de temps possible per a evitar danys en la xarxa (està dissenyada per a evacuar cabals d’aigua per gravetat i no bombats, com és el cas) i la limitació del seu ús durant episodis de pluja perquè la xarxa recuperi el seu ús normal d’evacuació i així evitar la inundació d’immobles en la zona.
Alguns vesins han explicat a Salvem sa Badia que antany la zona on es situa aquest complex turístic estava plena de cultius de regadiu, que es nodrien d’aigua amb l’antiga sénia de s’Hort d’en Taraguet. A la zona hi havia altres sénies i es gaudia d’una aigua d’excel·lent qualitat. A la pròpia platja des Pouet existeix el pou que li dona nom i que antigament proporcionava aigua dolça a les embarcacions i al veïnat, i fins i tot dins la mar brollava aigua dolça.
En els últims anys, els veïns del apartahotel Recó des Sol havien vist com l’aigua dels seus pous experimentava un increment de salinitat, si bé encara la podien aprofitar per els jardins, piscines, neteja, etcètera. Altres residents molt pròxims encara obtenen aigua totalment dolça de les seues vetes. Tots ells temen que un abocament de tant de cabal i prolongat en el temps acabi derivant en la completa salinització de totes les aigües subterrànies de la zona, ja que quan s’extreu l’aigua dolça en tal quantitat la salada acaba ocupant el seu lloc a l’aqüífer.
Fonts del Govern balear, a més, han explicat a Salvem sa Badia de Portmany que per a una actuació d’aquestes característiques es requereix un estudi hidrogeològic, que es desconeix si els promotors han realitzat. Tampoc es té constància que es compleixin tots els condicionants exigits per l’Ajuntament, com per exemple l’autorització de Costas.
Es dona la paradoxa que aquest complex turístic, segons es va difondre el mes de març passat, ha rebut una ajuda del Govern estatal de 4,3 milions d’euros per a la seua reforma i modernització. Aquest establiment tenia una categoria de tres estrelles i té previst incrementar-la després de l’actual procés de rehabilitació integral, que compta amb una inversió superior als 24 milions d’euros.