BiodiversitatCiènciaDestacatEducació

L’Auditori Caló de s’Oli acull el XIII Congrés de la Societat Espanyola de Cetacis

By 26 octubre 2022 No Comments

Des de demà fins al dissabte es celebra a l’Auditori Caló de s’Oli, amb la badia de Portmany com a teló de fons, el XIII Congrés de la Societat Espanyola de Cetacis. Durant aquestes tres jornades, es donaran cita en aquest espai totes les entitats dedicades a l’estudi dels mamífers marins i les tortugues de l’Estat espanyol, així com els principals investigadors de l’àrea.

Durant la trobada s’aportaran les últimes actualitzacions sobre l’estat de les poblacions de dofins i balenes, es debatrà sobre les amenaces que enfronten aquests animals i, sobretot, es buscarà crear sinergies entre grups. El congrés té com a finalitat compartir el coneixement científic entre els investigadors, per a enfortir la recerca marina i treballar per a la conservació d’aquestes espècies, i fer-ho arribar a tota la societat. És la manera de conscienciar sobre els perills que amenacen els ecosistemes marins, segons els experts.

La trobada l’organitza l’associació Tursiops, juntament amb l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, i compta amb el suport de la Fundació Marilles, l’Ajuntament de Santa Eulària, Marina Ibiza, Trasmapi i Colonya Caixa Pollença.

L’acte inaugural del congrés tindrà lloc el divendres, 28 d’octubre, a les 9.30 hores, amb la participació d’autoritats i representats de les entitats col·laboradores. Les ponències científiques es duran a terme el mateix divendres i dissabte durant tot el dia.

Amb aquest objectiu de fer arribar a la societat el coneixement existent sobre el medi marí i les espècies que l’habiten, a més de l’activitat pròpia d’un congrés científic restringit a les persones inscrites, es desenvoluparan algunes activitats obertes a tothom.

Amb la idea de treballar les joves vocacions científiques i fomentar el respecte i preservació de la naturalesa, tot el matí del dijous, 27 d’octubre, passaran per l’Auditori estudiants de Secundària i Batxillerat dels instituts de l’illa. A l’alumnat se li parlarà sobre les espècies de cetacis de Balears i descobriran com es treballa amb instrumental de recerca marina.

El mateix dijous, de 17 a 19,30 hores, es celebrarà també un seminari sobre tortugues marines. Participaran grans experts de la Fundació l’Oceanogràfic de València, el COFIB i la Fundació Palma Aquarium i es parlarà sobre el procés de colonització del Mediterrani per part de la tortuga babaua: nidificació, cria, alliberament i seguiment científic, fent especial referència a les postes d’ous que s’han registrat a les Pitiüses. El seminari, obert a tota la ciutadania, inclourà l’alliberament en aigües de la badia de Portmany d’un exemplar de tortuga babaua tractat en el centre de recuperació. La jornada acabarà amb un concert de Bluesmàfia i és Saligardos a l’escenari exterior del recinte, a partir de les 20,30 hores.

El divendres, a partir de les 20 hores, al Teatre Espanya de Santa Eulària, també es celebrarà una sessió especial de difusió i comunicació amb la projecció de diversos vídeos relacionats amb la conservació d’aquestes espècies, preparats per les entitats de recerca amb la intenció de difondre la riquesa natural, mostrar projectes de recerca i exposar problemàtiques de conservació concretes.