En aquest quart vídeo de la sèrie de peces breus que formen part del documental ‘Portmany, una badia amenaçada’, expliquem quins poden ser les conseqüències de l’empobriment de la vida vegetal a la badia de Portmany. Per a això, analitzem un exemple extrem, però molt pròxim: la Manga del Mar Menor, que en uns altres temps va ser la llacuna salada més important d’Europa i un tresor ecològic.
A l’octubre de l’any 2019 milers de peixos morts van aparèixer a la costa. Els abocaments d’aigües residuals i els nitrats i fosfats emprats en l’agricultura intensiva, arrossegats per la pluja, han provocat la terbolesa de la mar i el creixement incontrolat de microplacton.
Aquest fenomen impedeix l’entrada de la llum del sol a l’aigua, provocant la mort de les plantes i, de manera indirecta, de tota la vida a l’interior de la llacuna. El resultat és que la Mar Menor ha perdut les seves disset banderes blaves, el turisme ha emigrat a altres zones i ni tan sols els que posseeixen una segona residència estiuegen ja allí.
En un informe de 2019, la Fundació Marilles, juntament amb la Universitat de les Illes Balears i diversos organismes oficials de recerca, reconeixen i qualifiquen l’estat de conservació del fons marí de la badia de Portmany com a desfavorable i inadequat. I el mateix indica un altre estudi encarregat pel Consell Insular d’Eivissa en 2018. Això significa que no s’estan prenent totes les mesures necessàries per a protegir la praderia de Posidònia i que aquesta es trova en un seriós perill a mitjà i llarg termini.
A continuació, oferim la versió completa del documental, de 16 minuts de durada.