Fa uns dies informàvem de la impunitat amb què actuen els xàrters il·legals forans que s’estableixen a la badia durant tota la temporada, fent la competència deslleial a les empreses amb base en Eivissa, que compleixen amb la normativa i ofereixen serveis de qualitat als seus clients. També publicàvem un vídeo en el qual pot observar-se com les barques de passatgers, que carreguen i descarreguen clients al moll de s’Estanyol, davant de l’hotel Mar Amantis, han de realitzar perilloses maniobres en ziga-zaga, esquivant a totes aquestes embarcacions, que bloquegen el canal d’accés a la riba.
Aquest cap de setmana, a més, hem estat testimonis de com les llanxes auxiliars d’aquests catamarans a la nit s’apropien del moll situat a la platja des Pouet, que utilitzen pràcticament en exclusiva, acumulant pneumàtiques a la pròpia riba del quiosquet.
En aquesta altra imatge, a més, es pot observar l’ús il·legal que realitzen també dels altres molls que hi ha en la badia, que utilitzen per a carregar i descarregar clients, provisions i personal de neteja a pesar que no tenen autorització per a això. Aquests molls estan destinats a les barques de passatgers que enllacen diferents punts de la badia i que sí que paguen pel seu ús. A la foto pot veure’s una d’aquestes llanxes i diversos clients esperant a ser recollits.
Des de Salvem Sa Badia no entenem per què les administracions competents no actuen per a posar límit a aquest desgavell i garantir la seguretat a la badia, ara mateix molt compromesa per la presència massiva d’aquestes barques, que col·lapsen els accessos i els canals. A més, la seva majoria fondegen sobre posidònia, amb ancores, cadenes i morts il·legals que seguen la praderia.
El Decret 21/2017, de 5 de maig, pel qual es regula l’activitat de lloguer d’embarcacions i vaixells d’esbarjo a Balears, permet amb una simple “declaració responsable” inscriure’s al registre i rebre autorització per a l’exercici de l’activitat de xàrter nàutic. El que es declara és que, a més de posseir el certificat de navegabilitat en vigor, tenir l’embarcació registrada en llista 6a, posseir el despatx de Capitania Marítima, la titulació nàutica, les assegurances per a l’embarcació i els tripulants i els certificats de seguretat i residus, es disposa d’un punt autoritzat per a embarcar i desembarcar als clients. Per a això, és necessari disposar d’un amarratge o una boia a un port o un fondeig i una zona de desembarcament autoritzada per la Demarcació de Costas, que és una cosa totalment lògica i necessaria per poder prestar aquesta activitat.
El problema de la declaració responsable és que, si ningú revisa el compliment de la norma, qualsevol pot exercir aquesta activitat impunement, simplement presentat un formulari i pagant la taxa. Al Decret, concretament a l’article 7.1, es diu: “El personal de la Direcció General de Ports i Aeroports podrà en qualsevol moment comprovar la veracitat de la declaració”.
Aquest estiu encara no ens consta que s’hagi produït cap inspecció a aquestes embarcacions. Sí que sabem que en 2021 es van fer dos als xàrters i ambdues es van produir un dimecres, quan aquests vaixells no estan. Arriben els divendres a la tarda i romanen allí fins al dissabte, per a fer l’intercanvi de clients. Aquesta situació es ve repetint des de fa anys, sense que cap administració reaccioni amb la contundència suficient com per a posar-li remei.