Els treballs de neteja del fons marí del sud de la badia de Portmany que van començar el dilluns s’han saldat amb un gran èxit, ja que finalment s’han extret un total de 100.000 quilos de ‘morts’ de formigó i altres residus, que s’empraven pel fondeig il·legal. L’operació, a més, ha permès buidar d’embarcacions tot el front de les platges situades en aquesta zona, la qual cosa permetrà el seu abalisament fins a 150 metres de la riba. En altres temporades, les boies només podien situar-se a 50 metres en algunes zones, per la qual cosa l’espai destinat als banyistes arribarà a triplicar-se en alguns trams.
La neteja s’ha efectuat des d’es Pouet fins a Port des Torrent i l’ha impulsat l’Ajuntament de Sant Josep, en col·laboració amb la iniciativa Salvem Sa Badia de Portmany. Els objectes extrets són sobre tot grans blocs de formigó, alguns de diverses tones de pes, així com cadenes, fondejos amb ancora de caragol, rodes de tractor emplomades amb blocs i ciment i fins i tot tests farcits de formigó. En aquesta última jornada s’han extret uns 40 peus de tanca, també de formigó, per a fabricar fondejos. Un dels elements més sorprenents és una línia de fondeig de 100 metres de llarg, realitzada de manera professional, composta per ‘morts’ de formigó de dues tones units per una cadena, amb capacitat per a sis o set embarcacions. Aquest autèntic pantalà submergit se sospita que era utilitzat per les empreses de xàrter il·legals que a l’estiu utilitzen la badia com a centre d’operacions.
“L’èxit obtingut amb aquesta operació de neteja constitueix un magnífic exemple que la col·laboració públic-privada funciona. La cura de la badia és cosa de tots i, si tots col·laborem i ens impliquem, podem aconseguir importants avanços que millorin la seva situació”, ha explicat el portaveu de Salvem Sa Badia, Pepín Valdés.
L’operació ha requerit d’un operatiu de més de vint persones. Disset d’elles han treballat a la mar, formant part dels equips de les empreses subaquàtiques Eivisub, Servisub i Arenal Diving, així com del GEAS de la Guàrdia Civil, que ha coordinat els treballs submarins i ha avisat als propietaris de les embarcacions perquè les retirin. En terra, Cana Negreta ha aportat els camions grua i els contenidors, i Herbusa els dipòsits més grans on s’han anat introduint els blocs de formigó que posteriorment s’han transportat a la pedrera de l’empresa Santa Bàrbara, emprant-los per a la seva restauració morfològica i paisatgística. D’altra banda, els zeladors de Ports dels Iles Balears han facilitat l’entrada i sortida de camions i contenidors del port, i el Club Nàutic Sant Antoni ha proporcionat el combustible necessari per a les embarcacions i ha cedit els seus amarratges durant aquesta setmana de treball. Protecció Civil de Sant Josep, així mateix, ha aportat embarcacions i personal de suport.
En els fons marins de la badia de Portmany, prop de la costa, existeixen importants comunitats marines sobre substrats de fons de roca i fons arenosos, entre les quals destaquen les praderies de Posidònia oceànica i de Cymodocea nodosa. Aquestes comunitats, protegides per la normativa europea, estatal i autonòmica, es veuen afectades per múltiples impactes, especialment durant la temporada turística, com poden ser abocaments de contaminants i de terra a la mar, la resuspensió de sediments per les maniobres de grans vaixells i els impactes físics per l’ancoratge d’embarcacions i la instal·lació i ús de morts.