Les pluges torrencials que van caure en la matinada del passat dijous al divendres van provocar nombrosos abocaments d’aigües residuals a es Pouet i tota la zona de Cala de Bou, tal com ha pogut comprovar Salvem sa Badia de Portmany. Durant la tempesta, la pressió de l’aigua de la pluja a les canalitzacions va provocar que saltessin les tapes dels embornals al llarg de la infraestructura de bombeig d’aigües fecals que discorre en paral·lel a la riba i al costat de les estacions de bombeig de les platges. Algunes tapes, de fet, encara segueixen desencaixades i amb residus visibles al voltant d’elles, com tovalloletes i altres.
Al costat de les boques de la xarxa de sanejament, a més, encara perdura la marca de les riuades produïdes durant la tempesta, que van acabar arrossegant abocaments de fecals a la mar, juntament amb els de pluvials.
Els abocaments constitueixen un dels problemes més urgents de la badia, ja que afecten tant la biodiversitat com a la pròpia indústria turística, en provocar constants tancaments de platges per detecció de bacteris E. Coli i altres associades a les aigües fecals. Aquest estiu, aquests precintes ja s’han produït a Cala Gració i es Pinet.
Cal recordar que Salvem sa Badia ja va identificar en el passat més d’un centenar de desguassos i sobreeixidors, molts d’ells d’origen desconegut, que aboquen a la mar i que es sumen a les avaries constant del col·lector d’aigües residuals de Cala de Bou. Aquesta infraestructura pública va ser creada al voltant dels anys 60, quan ja existien alguns hotels i edificis d’apartaments, però abans que es produís la gran urbanització dels anys 80.
Per raons que en els temps actuals semblen inexplicables, es va decidir que totes les conduccions d’aigües fecals procedents dels edificis que s’anaven erigint desemboquessin per gravetat a la costa, on es va enterrar un col·lector (canonada) paral·lel a la mar, sobre les pròpies roques i l’arena de les platges. Mitjançant estacions de bombeig condueixen en horitzontal les aigües brutes des de l’entorn de Caló de s’Oli fins a la platja de s’Estanyol, passant per Platja d’en Xinxó, Platja des Pinet i Caló d’en Serral. A l’altura de l’Hotel Bergantín, les aigües residuals es continuen bombejant fins a la planta depuradora de Sant Antoni, situada al Camí des Regueró, prop de ses Païsses.
Aquesta infraestructura no es renovarà fins que s’executin les obres del nou passeig marítim que unirà Cala Gració amb Port des Torrent, i que encara no tenen data d’inici perquè requereix de múltiples tràmits interadministratius i que s’aconsegueixin acords que avui dia encara estan pendents. Mentrestant, els abocaments es continuen produint, amb greus conseqüències econòmiques, biològiques i en termes d’imatge turística. Convé recordar, en aquest sentit, el gravíssim episodi ocorregut l’estiu passat a Caló de s’Oli, que durant setmanes es va traduir en la contaminació ininterrompuda de la badia de Portmany, en la que constitueix la major catàstrofe ambiental esdevinguda en aquest lloc en els últims anys.