Tots els anys multitud d’embarcacions fondegen il·legalment a la zona sud de la badia, una àrea on es troba la praderia de posidònia millor conservada de la part interior de l’ancorada. Aquestes barques, que actualment ja superen el mig centenar, segons consta en una fotografia aèria presa el passat 25 de juny per encàrrec de la iniciativa Salvem Sa Badia de Portmany, utilitzen aquest lloc per a passar l’estiu. Per a això instal·len fondejos fixos a base de blocs de formigó i cadena en el fons. A mesura que els vents canvien, l’embarcació bornea i la cadena va llaurant els fons, estripant i eliminant gradualment la praderia de posidònia. L’any passat, durant el mes d’agost, es van comptabilitzar més de cent embarcacions a la zona i la gran majoria d’elles amb persones vivint a bord.
A més dels greus danys sobre la praderia de posidònia, un altre impacte negatiu que generen aquestes embarcacions són els abocaments que produeixen, ja que en estar fixes a la zona i viure gent a bord, totes les aigües brutes i, en el seu cas, aigües hidrocarburadas (combustible, olis, etcètera) van directament a la mar i sovint el corrent les arrossega fins a les platges d’en Xinxó, es Pinet, s’Estanyol o es Puet, entre altres.
La iniciativa Salvem Sa Badia també es tem que els molls destinats al servei de transport d’un costat a un altre de la badia amb golondrines tornin a utilitzar-se il·legalment per empreses xàrter que se situen a la zona sense permís. L’any passat, una d’aquestes companyies procedents de la península va instal·lar nou fondejos il·legals i utilitzava aquests molls, fins i tot quan les orenetes embarcaven i desembarcaven passatgers, per a traslladar clients i provisions amb llanxes pneumàtiques. Aquesta empresa de catamarans s’anunciava a Airbnb com a allotjament i puntualitzava que no era necessari estar en port.
Totes aquestes activitats il·legals afecten negativament les praderies de posidònia, a la qualitat de les aigües de bany i a l’activitat turística en la badia. Des de Salvem Sa Badía creiem que és essencial que les administracions competents prenguin cartes en l’assumpte i actuïn davant aquesta situació, ja que any rere any la praderia de posidònia i la qualitat de les aigües de bany de la badia van disminuint.