El passat cap de setmana es van celebrar al far de ses Coves Blanques unes noves jornades-taller sobre fotografia submarina en apnea, organitzades per Salvem Sa Badia, la Associació de Fotografia de Natura dels Illes Balears (Afonib) i MARE, en col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Antoni de Portmany. Tant el dissabte com el diumenge l’esdeveniment va comptar amb la participació màxima prevista, amb 18 persones cada dia. Aquests tallers s’han organitzat a altres illes de Balears i mai havien registrat tanta assistència.
Cadascuna de les jornades va comptar amb una introducció teòrica que es va celebrar a l’espai cultural del far de ses Coves Blanques, cedit per l’Ajuntament de Sant Antoni, i una part pràctica de fotografia submarina, que es va desenvolupar a la pròpia cala de ses Coves Blanques, amb el suport de Ports IB, que va col·laborar en la gestió per l’accés a aquest lloc. MARE va posar a disposició dels participants nou càmeres subacuàtiques Tg6, cortesia de Olympus, i Afonib va portar dos destacats professionals de la fotografía submarina per a impartir els tallers: Joan Sans i Xavier Mas. Salvem sa Badia, per altra banda, es va ocupar de coorganitzar l’esdeveniment i proposar aquestes jornades a voluntaris i altres residents desitjosos d’aproximar-se a la fotografia submarina, l’snorkel i el busseig.
Aquestes jornades, emmarcades dins dels projectes de #EstimSaBadia, s’han plantejat per a donar a conèixer més a fons la biodiversitat que existeix a l’interior de la badia de Portmany. L’associació també es va fer càrrec de la gestió de les assegurances necessàries per a realitzar l’activitat i de les boies per a delimitar la zona dels tallers pràctics.
L’activitat, que l’any passat va tenir lloc a Caló de s’Oli, s’ha desenvolupat per segon any consecutiu per a persones amb poca experiència en busseig amb tub o snorkel. A més de la formació teòrica sobre busseig i fotografia submarina, l’equip de Salvem sa Badia va explicar com es poden aprofitar les fotografies capturades en plataformes de ciència ciutadana com, per exemple, Observadores del Mar.
Per a participar, els assistents van haver de portar un equip mínim, compost de màscara, tub i aletes, encara que també es recomanava portar cinturó de ploms per a aconseguir una flotabilitat adequada a l’hora de fotografiar. Els tallers han estat completament gratuïts i van concloure amb un menjar conjunt, sufragat en part pel Club Nàutic Sant Antoni i la resta pels propis participants.
“La cooperació entre Afonib i Salvem sa Badia a Eivissa, amb la col·laboració de MARE, no ha fet més que sumar i provocar el creixement d’un taller que inicialmente organitzava Afonib, sense la part pràctica a la mar. Ja portam dos anys compaginant teoria i pràctica amb càmeres, i la demanda continua creixent. És un plaer veure a tants participants, amb moltes ganes d’aprendre; gent que repeteix i que queda molt satisfeta després d’un matí intens i molt entretingut. A més, comptar amb la implicació i dedicació dels companys de Salvem sa Badia ens aporta una gran tranquil·litat, assegura una important difusió i aporta a l’activitat un plus afegit de conscienciació. L’activitat s’ha desenvolupat a una zona urbana de Sant Antoni i hem vist que, malgrat suportar una gran pressió, existeix una biodiversitat important. Posar en valor aquestes zones i mostrar les imatges captades ajuda a conscienciar a la gent, que desconeix per complet aquesta riquesa”, ha explicat Joan Sans, de Afonib.
“Poder compartir coneixements amb persones de diferents edats perquè puguin gaudir de la mar d’una forma diferent a l’acostumada és molt satisfactori. Amb la fotografia es pot arribar a molta gent i és una cosa que hem d’aprofitar per a posar en valor la riquesa biològica i geològica dels fons marins que tenim”, ha afegit Xavier Mas, de Afonib.
Per altra banda, Pepín Valdés, president de Salvem sa Badia, ha subratllat “la riquesa de biodiversitat que tots els participants van ressaltar com a increïble, a un lloc a primera vista tan degradat al costat de l’escullera del port. Mitjançant la col·laboració de tots es pot aconseguir portar endavant projectes de conscienciació i custòdia del territori; d’una banda, protegir, i per un altre conèixer la biodiversitat”.
“El curs em va semblar molt polit davall l’aigua i va estar genial perquè em vaig trobar tres cossos de vogamarí i vaig veure un munt de peixos i una estrella de mar”, ha comentat Zoe Morales, una nena que va viure l’experiència.