Projectes

Estim sa Badia: Bussejadors voluntaris

Salvem sa Badia de Portmany, en coordinació amb el Govern balear i la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Josep i Arenal Diving, ha creat un nou equip de bussejadors voluntaris amb l’objectiu d’impulsar la Xarxa de Monitoratge de la Posidònia de les Illes Balears, a Eivissa.

Aquesta xarxa de monitoratge de les praderies de posidònia la va posar en marxa la Direcció General de Pesca i Medi Marí del Govern balear en 2002, amb finançament europeu i la col·laboració de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA). Després de cinc anys paralitzat (2012-2017), el projecte es va reprendre gràcies als fons de l’Impost de Turisme Sostenible.

Aquesta iniciativa va ser concebuda per conèixer l’estat de salut de les praderies i trobar fórmules adequades per gestionar la seua conservació. Els principals objectius són avaluar l’estat actual de les praderies, monitorant la seva evolució, i conscienciar a la població sobre els problemes que afecten el Mediterrani i la importància de conservar les praderies marines per mantenir l’equilibri biològic i la biodiversitat.

L’equip de bussejadors voluntaris está operatiu i l’organitza la biòloga de Salvem sa Badia Elisa Langley, en coordinació amb l’equip de l’empresa pública Tragsa, que gestiona Xarxa Posidònia per encàrrec del Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria de Medi Ambient i Territori. Un dels grans reptes que afronta Eivissa és l’ampliació del nombre d’estacions de mostreig que integren la xarxa i que en les Pitiüses és molt baix. Actualment només existeixen dos estacions a Eivissa i altres dos a Formentera, per més de trenta a Menorca i més de vint a Mallorca.

L’Ajuntament de Sant Josep s’ha sumat a la iniciativa, cobrint les despeses necessàries derivades de les operacions de seguiment de la posidònia i a més incorporarà a la xarxa la informació que ha recopilat a través dels recents estudis realitzats sobre les praderies de posidònia de Porroig, Cala d’Hort i Cala Vedella.

El grup de voluntaris va iniciar les seues activitats a l’estiu de 2022, recuperant l’estació des Vedrà, a la qual no s’havia acudit des de 2012, i creant una altra estació de seguiment a Cala Gració. També es treballa en la integració de més voluntaris en l’equip i en desenvolupar dos nous punts d’estudi a la badia i altres a l’illa d’Eivissa.

La iniciativa encaixa en l’objectiu número 5 de la nostra associació, en el qual apostem per promoure la participació d’entitats científiques i docents per a la realització d’estudis que permetin conèixer millor la situació de la badia i elaborar propostes de millora de la seua qualitat mediambiental.
Els interessats en formar part d’aquest equip de voluntaris han de disposar d’alguna titulació en busseig i una assegurança per a la pràctica d’aquesta activitat.

Més informació a través d’email (estimsabadia@gmail.com) i WhatsApp (+34 682 120 835).

Ajuda’ns a cuidar el teu entorn i futur

La teva donació contribuirà a conservar la Badia de Portmany

Donar ara

Uneix-te a Salvem sa Badia de Portmany

Contribuiràs a recuperar i avaluar el territori i conscienciar per protegir-lo

Fes-te soci