Durant aquest mes de desembre s’han complert dos anys de la posada en marxa del projecte Salvem Sa Badia de Portmany, que va néixer amb l’objectiu d’impulsar la recuperació ambiental d’aquest espai icònic i singular, que pel seu interès i rellevància turística sosté l’economia de tot l’entorn. El nostre col·lectiu també ha treballat intensament per a conscienciar sobre els valors de la badia i les oportunitats que representa, així com les amenaces i febleses que llastren el seu futur. En paral·lel, hem buscat crear camins de col·laboració entre les administracions i els col·lectius ciutadans i empresarials, per a millorar la situació.
Sobre la base d’aquestes línies d’actuació, des de Salvem Sa Badia hem posat en marxa innombrables iniciatives i ha col·laborat amb altres entitats que persegueixen la mateixa fi de retornar l’esplendor a la badia i impulsar noves maneres de cuidar-la. Al llarg d’aquest reportatge, s’expliquen algunes de les accions més importants que s’han aconseguit en el transcurs d’aquests dos anys de funcionament.
“Estem contents del que s’ha aconseguit fins ara, però acabem de començar. L’any 2022 pretenem redoblar els esforços per a protegir i cuidar la badia i involucrar a altres persones i col·lectius”, ha comentat el portaveu de Salvem Sa Badia de Portmany, Pepín Valdés.
Estudi sobre els fons de la badia
Una de les més importants eines generades per Salvem Sa Badia ha estat l’estudi ‘Anàlisi i diagnòstic de les comunitats marines de la badia de Portmany’, encarregat a Duna Consultores. La seva elaboració va requerir d’una àmplia recerca sobre el terreny, amb més de 3.200 punts d’observació directa, que van permetre traçar un mapa actualitzat de la vegetació bentònica i comparar-lo amb altres topografies anteriors. Gràcies a aquest procés s’ha pogut determinar que la badia ha perdut el 50% de la seva vegetació en 20 anys, que les maniobres dels ferris acceleren intensament la destrucció de la posidònia i de quina manera aquesta també es veu afectada pel fondeig il·legal i els abocaments d’aigües insuficientment depurades des de la xarxa de sanejament.
Trobades amb el Govern i Ports IB
Al llarg d’aquests dos anys, Salvem Sa Badia ha mantingut diferents trobades amb la Conselleria de Mobilitat i Habitatge del Govern balear i amb representants del seu organisme Ports IB, per a informar dels efectes negatius que implica el trànsit de ferris per a aquest entorn. Entre els arguments que s’han explicat, la proximitat de les platges de la badia al port comercial, l’activitat residual del port en comparació amb tot el trànsit comercial d’Eivissa, la no afecció de la moratòria del port en l’activitat hotelera, el mal que provoca a la posidònia la maniobra d’atracament, la terbolesa que es genera a la mar, els embussos de trànsit i la forta oposició que existeix en la localitat a aquestes embarcacions, incompatibles amb un turisme de qualitat.
Sant Antoni i Sant Josep diuen “no” als ferris
Salvem Sa Badia ha mantingut innombrables trobades de caràcter informatiu amb col·lectius socials i empresarials, i també amb les formacions polítiques amb representació municipal a Sant Josep i Sant Antoni. Els plens de tots dos ajuntaments han acabat votant per majoria que els ferris no tornin a la badia de Portmany i que en aquesta tengui prioritat un ús recreatiu, esportiu, pesquer i de refugi, permetent-se només l’arribada i amarratge de ferris en el port en situacions d’emergència.
Documental “Portmany, una badia amenaçada”
Salvem Sa Badia ha produït al llarg de 2021 el documental ‘Portmany, una badia amenaçada’, que descriu el jardí submarí que existeix enfront d’aquest litoral, mostrant la seva situació real i els reptes que afronta la societat per a conservar-lo i impedir que la vegetació submarina continuï retrocedint com en les últimes dècades. El vídeo també subratlla l’amenaça latent que pugui produir-se una crisi ecològica semblant a la del Mar Menor i aporta diferents solucions, inspirades en les conclusions de l’informe realitzat per Duna Consultores. Constitueix una eina educativa molt útil perquè totes les generacions comprenguin la realitat d’aquest entorn saturat i fràgil.
Reducció d’eslores dels ferris a 65 metres
L’arribada al Govern balear del nou conseller de Mobilitat i Habitatge i ex alcalde de Sant Josep de sa Talaia, Josep Marí Ribas, Agustinet, va implicar l’establiment d’una nova moratòria fins a decidir sobre la qüestió dels ferris. Al final, Agustinet no va prohibir la seva arribada, però va limitar de manera notable la grandària dels que poden arribar a port, que no han d’excedir els 65 metres d’eslora. De moment, les navilieres no han reprès el servei. Abans aquestes embarcacions eren molt més grans, de 90 i 100 metres, provocant un major moviment de llots i incrementant la terbolesa de l’aigua de la badia.
Retirades 200 tones d’estructures de fondeig il·legal
Salvem Sa Badia va presentar diverses propostes als ajuntaments de Sant Antoni i Sant Josep, entre les quals es trobava realitzar una neteja dels fons de la badia per a retirar les estructures de fondeig il·legal i evitar així la degradació de les praderies de posidònia. Els dos consistoris van acceptar la idea i van organitzar dues operacions de neteja. Aquests treballs, realitzats en la primavera de 2021, han suposat un canvi dràstic de l’estat en què es trobava el fons marí i una notable millora ambiental. Entre totes dues iniciatives es van retirar gairebé 200 tones de residus, amb més de 330 estructures emprades per al fondeig il·legal, en la seva majoria morts de formigó, i tres embarcacions enfonsades. El fons de la badia va tornar a estar net d’aquests elements, per primera vegada en molts anys. Una gran quantitat d’aquests morts i cadenes es trobaven sobre la praderia de posidònia.
Presència de xàrter il·legals
La presència de xàrter il·legals a la badia de Portmany ha estat reiteradament denunciada per la iniciativa. Aquestes empreses fan un ús indegut de la costa i utilitzen de manera il·legal els molls de les ‘golondrines’ per a carregar i descarregar clients, provisions i personal de neteja, abandonant sacs d’escombraries en aquests mateixos llocs, sense ni tan sols molestar-s’a traslladar-los als contenidors. A més, aquestes embarcacions sovint fondegen sobre posidònia i és desconeix on aboquen les aigües fecals dels dipòsits i quin és el destí de les aigües de sentina.
Es Voluntaris de sa Badia
El passat estiu es va posar en marxa el projecte ‘Es Voluntaris de sa Badia’, un equip de deu joves coordinats per dues biòlogues i dedicats a vigilar el fondeig sobre posidònia a la badia. La brigada de voluntaris, joves interessats en la salut ambiental de la badia, va començar a treballar el 27 de juliol i va concloure el 25 d’agost. Durant la seva activitat van proporcionar informació a un total de 195 embarcacions. A les que estaven fondejades correctament se’ls donava les gràcies per respectar l’entorn i a les situades sobre posidònia se’ls sol·licitava que en una pròxima ocasió busquessin una zona d’arena per a tirar l’ancora. A totes se’ls va explicar l’ecosistema de l’entorn i lliurar un fullet amb el mapa de posidònia a la badia i una explicació del per què aquesta planta és tan important. D’elles, 105 estaven fondejades sobre posidònia, fet que es va verificar mitjançant mirafondos i amb l’App Posidònia del Govern de les Illes Balears. La gran majoria van agrair la informació i van llevar l’ancora per a buscar una zona d’arena per a fondejar. Els voluntaris també van realitzar mesuraments sobre la qualitat de l’aigua i la biodiversitat marina, a més de vigilar possibles abocaments.
Campanya “adhesius” en barques de lloguer
En el marc del projecte #EstimSaBadia, es va iniciar una campanya de conscienciació anomenada “Adhesius”, en la qual es va aconseguir la col·laboració de les deu empreses de lloguer d’embarcacions sense patró que operen a la badia. El seu objectiu era evitar que els seus clients fondegessin sobre posidònia i aconseguir que desenvolupessin unes pràctiques ambientals adequades. Aquestes companyies gestionen al voltant de 50 embarcacions i totes van col·locar els adhesius que integren la campanya en les seves embarcacions, utilitzant-les de suport per a informar els clients.
Festival Badia de Portmany
L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia i la iniciativa Salvem Sa Badia de Portmany van organitzar, al llarg de sis setmanes de juliol i agost de 2021, el primer Festival Badia de Portmany, un ampli programa de concerts que es van celebrar en l’escenari exterior del nou Auditori Caló de s’Oli, amb la mar com a teló de fons. En els descansos d’aquestes actuacions, es van organitzar breus conferències sobre els valors ambientals i la biodiversitat de la badia, així com els perills que l’aguaiten. Els recitals a l’aire lliure, així mateix, van coincidir amb l’exposició de fotografies de la primera edició del concurs d’imatges submarines MARE, que es van instal·lar en l’hall de l’auditori. La mostra va ser dinamitzada per un equip educatiu de Salvem Sa Badia, que va rebre a alumnes de múltiples escoles d’estiu dels ajuntaments de Sant Josep i Sant Antoni.