L’Associació Salvem sa Badia de Portmany i Amics de la Terra han reclamat al Govern balear que sigui exigent i no faciliti els tràmits, per a evitar que qualsevol empresa pugui operar en el sector del lloguer nàutic a l’arxipèlag, simplement presentant una declaració responsable. La falta de mitjans en l’administració i l’experiència acumulada al llarg d’aquests últims anys permeten deduir que, si no s’exigeixen uns certs documents i requisits de manera prèvia, les irregularitats que es venen produint persistiran.
Salvem sa Badia i Amics de la Terra han inclòs aquesta petició en un nou document d’al·legacions relatives a la modificació del Decret 21/2017, en el marc de la segona consulta pública realitzada pel Govern balear. Cal recordar que el decret regula l’activitat de lloguer d’embarcacions d’esbarjo i alguns dels objectius de la seua modificació són, segons ha declarat el conseller de la Mar i del Cicle de l’Aigua, Juan Manuel Lafuente, promoure bones pràctiques, augmentar la seguretat i la protecció dels usuaris i del medi marí, i incrementar la sostenibilitat en la navegació.
El simple procediment de presentar una declaració responsable, sense que de manera immediata es comprovi que les empreses estan en possessió dels requisits prescrits, provoca que qüestions tan importants com la gestió de residus, aigües grises i aigües negres; l’accés a un amarratge per a evitar el fondeig sobre la posidònia, i la realització d’un curs obligatori de bones pràctiques i d’informació sobre els espais protegits i de la xarxa Natura 2000, quedin virtualment supeditades a l’ètica de cada interessat.
Per aquesta raó es sol·licita que només puguin tramitar permisos aquelles empreses que, a més de la declaració responsable, presentin un comprovant d’estar en disposició d’un punt d’amarratge a Balears o d’autorització d’accés a una rampa, un comprovant de participació en una formació bàsica obligatòria (navegació, seguretat, zones protegides, zones Natura 2000, bones pràctiques de fondeig i instruccions de gestió de residus, aigües grises i aigües negres) i el registre de l’activitat de lloguer a tercers.
Com a exemple del caos generat per la persistent falta de control administratiu en el sector, podem esmentar el que ocorre tots els estius en diversos punts del litoral de l’illa: la badia de Talamanca, Porroig o la badia de Portmany, amb fondejos sobre posidònia constants i diaris protagonitzats per determinades empreses de xàrter nàutic. A més, n’hi ha prou amb realitzar una simple cerca a Google per a detectar a empreses que utilitzen com a ganxo publicitari, per exemple, la possibilitat de navegar sota l’arc de ses Margalides amb embarcacions de motor. Aquesta activitat cal qualificar-la com a mínim de dubtosa, en estar aquests illots situats en una Zona d’Especial Protecció d’Ocells (ZEPA Costa dels Amunts), per la nidificació del falcó d’Eleonora i de l’ocell de tempesta, en plena temporada turística.
Encara que el recurs de la declaració responsable persegueixi la simplificació del procés administratiu, en línia amb l’estratègia que impulsa l’Unió Europea, Salvem sa Badia i Amics de la Terra reclamen al Govern que apliqui l’excepció prevista en la Directiva europea 2006/123/CE, que permet imposar requisits formals quan “estigui justificat objectivament per una raó imperiosa d’interès general, com, per exemple, (…) la protecció del medi ambient”. Les Illes Balears són un lloc excepcional quant al seu atractiu turístic i el seu fràgil entorn, i han de prendre’s mesures legals amb caràcter urgent per a evitar que se’ns vagi de les mans la imprescindible conservació del patrimoni natural marítim i costaner.
A més, es demana al Govern balear l’eliminació de l’article 10 (‘Excepcions’) del Reial decret 875/2014, que permet el maneig sense titulació d’embarcacions amb motor d’eslora menor a 5 metres. La falta de coneixement i experiència de molts dels usuaris d’aquestes embarcacions provoca accidents, problemes de seguretat i danys ambientals de manera constant.