L’Associació Salvem Sa Badia de Portmany inicia a partir d’avui una campanya de recollida de signatures entre la ciutadania, amb l’objectiu d’exigir que no tornin els ferris a la badia de Portmany i que aquesta sigui un entorn exclusivament turístic, recreatiu i pesquer, segur per als banyistes i esportistes nàutics. Aquesta acció es realitza sota el lema “No ferris. Signa ara perquè no tornin”.
Les signatures es recopilen digitalment a través de la plataforma Change.org i també s’emprèn una recol·lecció manual, que duran a terme els socis i simpatitzants voluntaris del col·lectiu en esdeveniments socials i culturals que se celebrin pròximament. Amb aquesta iniciativa es pretén demostrar l’oposició social que existeix cap al retorn d’aquests vaixells i per a fomentar-la s’inicia a més una campanya de difusió en xarxes socials i en portals de mitjans de comunicació, amb creativitat i un vídeo creat especialment per a aquest fi.
La badia de Portmany porta ja cinc anys sense ferris, des que el Govern balear va suspendre el trànsit de cotxes i mercaderies, el febrer de 2019. Però ara torna a estar amenaçada, a pesar que molts col·lectius socials, empresarials i polítics han manifestat la seua oposició a que tornin.
Al llarg d’aquest període de cinc anys, hem pogut contemplar de nou una aigua transparent i neta com feia anys que no vèiem, els turistes han pogut gaudir de les platges de la badia amb tranquil·litat i sense incidents, cosa que amb les anades i vingudes dels ferris no ocorria, i els ecosistemes marins han iniciat un procés de recuperació que no mereix ser interromput.
Després d’aquella decisió temporal, la moratòria va ser prolongada en diverses ocasions i, encara que finalment es va aprovar la reobertura del port al trànsit comercial, la limitació d’un màxim de 65 metres en les eslores dels vaixells, ha provocat que el port continuï mantenint-se lliure d’activitat comercial.
Ara, davant la petició realitzada per la companyia Baleària d’obrir una nova línia de ferris entre Dénia-Sant Antoni-Palma, que és un servei que ja es realitza a través del port d’Eivissa capital, el Govern balear i l’Ajuntament de Sant Antoni estudien la possibilitat d’ampliar el límit d’eslora.
Des de l’Associació Salvem sa Badia de Portmany portam anys estudiant els efectes nocius que provoquen els ferris en el medi ambient i també els conflictes socials i econòmics generats per aquesta activitat. La seua tornada suposaria una involució que perjudicaria greument l’entorn de la badia.