Arran del desastre ambiental provocat pel col·lapse de la xarxa de sanejament a Caló de s’Oli, Salvem sa Badia ha iniciat una campanya destinada a conscienciar als residents i turistes perquè no llancin residus no biodegradables pels vàters, com tovalloletes, compreses, tampons, bolquers i altres objectes que acaben embussant les canonades i estacions de bombament, generant abocaments d’aigües fecals a la mar. La campanya consisteix en el repartiment d’adhesius que es col·locaran als lavabos dels negocis de la badia, així com a residències, urbanitzacions i a les habitacions dels hotels que ho sol·licitin.
Aquest adhesiu, que exhibeix el lema “Escombraries al wc no: embussa les canonades i acaba a la mar!”, recorda que només pot llançar-se a la xarxa de sanejament paper higiènic i mostra exemples dels altres materials que mai han d’acabar als embornals.
En les últimes setmanes s’han realitzat diverses immersions i s’ha pogut fotografiar la presència de grans quantitats de residus procedents de l’abocament que es va produir a Caló de s’Oli durant tres setmanes. Tot el fons es troba replet de tovalloletes, compreses, tampons, plàstics, etcètera, encara que la mar està repartint tots aquests desaprofitaments per la riba i la resta de la badia. En l’última sortida, que va tenir lloc dimarts passat, els bussejadors van poder constatar com els residus s’estan escampant i ocupant una àrea cada vegada major.
Fa uns dies, els veïns de Cala de Bou que passejaven per la riba es van trobar un tram de 570 metres replet de tovalloletes i altres elements, als voltants del Faro Verd. Aquests desaprofitaments ja han estat retirats a través d’una operació de neteja realitzada per l’Ajuntament de Sant Josep i l’empresa Abaqua, si bé encara està pendent l’adjudicació dels treballs de neteja submarina que ha d’afrontar Abaqua.
Les restes sòlides que la mar ha retornat a la costa constitueixen solament un percentatge de tot el que s’ha abocat a Caló de s’Oli, on també s’han llançat a la mar plàstics, microplàstics, teixits, productes químics de neteja, antibiòtics, medicaments i olis, a més de tones de matèria orgànica concentrada. Tots aquests components s’han dissolt en la massa d’aigua, dispersant-se i generant un gran impacte sobre el sòl marí i els ecosistemes costaners.
En les pròximes setmanes la mar continuarà llançant aquests desaprofitaments a la costa i, a causa de l’antiguitat de la infraestructura de sanejament, és previsible que es continuïn produint altres abocaments. Per aquesta raó, des de Salvem sa Badia de Portmany volem que tots els ciutadans i residents coneguin el protocol d’actuació i alertin a les autoritats adequades sempre que presenciïn un abocament o detectin brutor. Si es tracta de residus sòlids sempre cal dar l’avís a l’ajuntament o administració corresponent a través de l’aplicació Linia Verde, incloent-hi una foto i indicant el lloc a través de la geolocalització del mòbil. No obstant això, si es tracta d’un residu líquid, com un abocament de la xarxa de fecals a la costa, cal telefonar al 112 i donar un avís per contaminació marina d’origen fecal. D’aquesta manera, el 112 notificarà el succeït als agents de medi ambient i a la policia local, que registraran l’origen i intentaran resoldre la situació al més aviat possible.
Des de Salvem Sa Badia consideram que les administracions han de donar una major prioritat a la millora de la xarxa de sanejament, encara que sigui una intervenció que que queda sota terra i tal vegada no proporciona tants vots com altres iniciatives. La nostra xarxa de sanejament, tant la part que correspon als ajuntaments com la que gestiona Abaqua, es troba en un estat deficient que genera constants episodis de contaminació a la costa i la mar. Per aquesta causa, el nostre atractiu turístic i el patrimoni natural es veuen increïblement danyats i es projecta una imatge de la badia de brutícia i contaminació completament allunyada de la visió natural que es requereix per al benestar social i la indústria turística.