Davant la publicació dels pressupostos generals del Govern balear de 2024, que desglossen per illes els principals projectes que escometrà l’Agència Balear de l’Aigua (Abaqua), Salvem sa Badia només pot lamentar la falta d’inversions en la xarxa de sanejament de la badia de Portmany.
Segons s’ha difós aquests dies, Abaqua té previst invertir a Eivissa un total de 4,7 milions durant el pròxim exercici, dels quals 2,8 es destinaran a la construcció del nou emissari de la depuradora de Santa Eulària i més de 900.000 a la renovació d’equips de la vella depuradora d’Eivissa capital. La resta serà per a millorar la dessaladora de Santa Eulària i redactar un projecte per a ampliar-la, renovar el ramal Est de l’illa i redactar nous projectes de proveïment, entre altres actuacions. No existeixen al·lusions directes a millores en l’emissari de la badia, una de les intervencions més urgents que es requereixen, ni per a fer un diagnòstic de la situació actual de la badia en relació al cicle de l’aigua o altres projectes específics vinculats a la xarxa de sanejament de la zona.
Això malgrat els greus incidents ocorreguts aquest estiu, com són, per exemple, el tancament de les platges des Pinet i Cala Gració el mes de juliol per presència de bacteris E. coli, i les riuades d’aigües fecals que van desembocar a la mar durant les tempestes d’agost, quan van saltar les tapes de les clavegueres situades en el tram que uneix la zona des Pouet amb tota la costa de Cala de Bou.
Tampoc es pot oblidar el terrible episodi de contaminació que es va iniciar a la fi de setembre de 2022, quan es va trencar una canonada general de la xarxa de sanejament a l’altura de Caló de s’Oli, llançant milers i milers de metres cúbics d’aigües fecals a la badia durant setmanes, que van cobrir tot el fons i la pradera de posidònia de femta, tovalloletes i altres residus contaminants.
Un dels problemes més greus que Aqualia havia de solucionar i no es contempla en les seues previsions pressupostàries és la substitució de l’emissari de la depuradora. Té 1.400 metres de longitud, però la realitat és que, fa ja més de 12 anys, se li van practicar quatre forats a tan sols 500 metres de la costa perquè es van embussar els difusors. Les aigües mal depurades i a vegades sense depurar estan acabant amb la posidònia de l’entorn i contaminant la mar. El període de vida útil de l’emissari, segons sembla, caduca el 2025 i no ha traslluït que el 2024 es posi en marxa cap projecte que possibiliti la seua renovació.
Cal assenyalar també que, en un moment en què els mitjans de comunicació alerten reiteradament sobre l’increment de la construcció a Sant Antoni i la resta de la badia, no s’hagi previst cap mesura per a incrementar la capacitat operativa d’una única depuradora, que proporciona servei a tot aquest entorn i que en l’actualitat ja es troba completament sobresaturada.
A aquesta problemàtica recurrent, que, com dèiem, produeix constants episodis contaminants que no sols afecten la biodiversitat, sinó que a més proporcionen una imatge lamentable de la badia de Portmany com a destinació turística, cal sumar molts altres factors que segueixen sense solucionar-se d’una forma efectiva.
Aquest estiu novament s’ha produït un fondeig irregular massiu sobre la posidònia. Malgrat els esforços de ‘Xarxa Posidònia’, del treball de ‘Es Voluntaris de sa Badia’ alertant a innombrables embarcacions de la il·legalitat que estaven cometent i d’alguna inspecció realitzada per part de les administracions, la temporada de 2023 serà recordada per la gran pressió d’embarcacions fondejades. Moltes d’elles, a més, xàrter sense permís per a fondejar i embarcar i desembarcar clients, provisions i combustible mitjançant els molls de la badia.
Aquesta situació ha generat una greu pressió sobre la posidònia i la resta de vegetació bentònica. No podem oblidar que la posidònia és la causant que les aigües de la badia siguin transparents, que manté la biodiversitat i que, a més, evita que els temporals deixin les platges sense arena, entre altres beneficis. Sense una posidònia sana, el fons de la badia corre el perill de convertir-se en un erm de fang i llot.
Però no tot són males notícies. Des de Salvem sa Badia reconeixem que la limitació d’accés al port comercial de vaixells amb eslores superiors als 65 metres, promoguda per Ports de les Illes Balears, sí ha tingut efectes molt positius sobre la badia. L’absència de ferris ha evitat el constant aixecament de llots del fons, que enterboleixen l’aigua i enterren la posidònia, estenent la seua extinció des del moll comercial cap a l’interior de la badia.