Una de les grans problemàtiques relacionades amb la conservació del medi ambient marí està relacionada amb el fondeig massiu d’embarcacions en el nostre litoral i com aquesta pràctica acaba degradant a gran velocitat paisatges submarins tan essencials com les praderies de posidònia. Així i tot, el Decret 21/2017, que la Conselleria de la Mar i del Cicle de l’Aigua del Govern Balear té previst modificar, no fa referència en cap apartat a la protecció del medi ambient.
Per aquesta i altres raons, l’Associació Salvem sa Badia de Portmany ha presentat, dins del termini establert i seguint els procediments indicats, una bateria d’aportacions, amb l’objectiu que aquesta activitat es desenvolupi d’una forma més sostenible. Entre elles s’inclouen propostes específiques de vigilància de fondejos a la badia de Portmany, formació ambiental obligatòria per als patrons del xàrter nàutic, etcètera.
Un dels objectius que subratlla Salvem sa Badia és la necessitat de dur a terme un control més efectiu de les infraccions. En aquest sentit, es suma a les peticions fetes per altres entitats i reclama, per al cas particular de la badia de Portmany, la presència de dos inspectors fixos que s’encarreguin de supervisar la validesa de permisos, les autoritzacions de fondejos, els embarcaments i desembarcaments de persones, la gestió de residus i aigües grises, i altres requisits detallats en el decret. També es demana la posada en funcionament d’un número de WhatsApp a través del que els ciutadans puguin notificar infraccions en qualsevol moment.
En relació al procediment, i tenint en compte les nombroses infraccions que ocorren diàriament a la mar, són necessàries altres mesures d’informació i prevenció. Entre elles, l’obligatorietat que els patrons de les empreses de lloguer es sotmetin a un curs de bones pràctiques ambientals i de navegació, que es repeteixi en cada renovació del permís d’activitat.
A més, durant la tramitació dels permisos l’autoritat haurà d’informar amb detall a les empreses sobre les restriccions d’activitat en els espais marítims protegits i de la Xarxa Natura 2000, així com sobre les sancions aplicables en cas de transgressions. Cal recordar que està prohibit desembarcar als illots i que és imprescindible limitar la contaminació acústica i mantenir una certa distància respecte a ells, molt especialment en el cas d’embarcacions de motor i/o equipades amb motos d’aigua. Per exemple, hi ha nombroses zones de l’entorn de la badia de Portmany on la cria de determinades espècies està amenaçada (l’illot de Cala Salada o ses Margalides, entre altres).
Respecte a les qüestions relacionades amb l’habilitació i els requisits per a l’exercici de l’activitat, Salvem sa Badia considera que, en cas d’atorgar-se un nombre limitat de permisos d’activitat, ha d’integrar-se una clàusula de prioritat que afavoreixi a les empreses amb embarcacions que no emetin CO2.
A més, cada embarcació hauria de disposar d’un amarratge en un port balear pel període d’activitat sol·licitat, on tingui lloc l’embarcament i desembarcament de passatgers, buidat d’aigües grises, gestió de residus, aprovisionament, neteja, etcètera. En cas contrari, s’hauria de disposar d’autorització per a accedir a la mar per una rampa habilitada i acreditació d’amarratge legal, per a evitar un excessiu trànsit en els molls de les barques que es dediquen al trànsit regular de passatgers.
Finalment, en relació a la digitalització i l’agilitació dels tràmits, es demana que l’arxiu “Declaracions responsables”, que és de caràcter públic i accessible des de la web de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, es reorganitzi per ‘Nom del titular’, per a poder facilitar els controls d’embarcacions xàrter registrades. A data 27 de gener de 2025 figuraven 3.439 declaracions responsables en 150 pàgines, per ordre de data de renovació, complicant qualsevol consulta per nom.