Fins a final de setembre, coincidint amb les festes de Sant Miquel, pot gaudir-se l’exposició ‘Sant Miquel, un port de vida’, que reuneix 28 imatges de gran format al passeig situat vora la riba d’aquesta platja del municipi de Sant Joan.
Totes les fotografies han estat preses sota la mar a la pròpia badia pels fotògrafs que integren la Associació d’Amics del Nostro Mar i la mostra s’ha dut a terme amb el suport tant del Consell com de l’Ajuntament de Sant Joan i l’Associació de Vesins del Port de Sant Miquel.
A les fotografies poden contemplar-se des de cavallets marins a polps, passant per meduses, nudibranquis, galls de Sant Pere, llagostins, anemones i moltes altres espècies característiques del Port de Sant Miquel. L’associació està composta per fotògrafs submarins com Joan Costa, Xavier Mas, Abel Martínez, Joan Pereyra i Vicent Planells. Porten realitzant immersions en aquesta badia des de 2015.
“Quan vaig començar a bussejar somiava veure balenes, taurons o tortugues. Després de milers d’immersions segueixo somiant el mateix, encara que pel camí he après a apreciar la bellesa dels éssers diminuts i la fascinació dels peixos més comuns. Bussejar a la nit ens ofereix encara més sorpreses ja que en caure la llum molts éssers marins es tornen més actius i la majoria perden la por a nedar al costat de bussejadors. És una oportunitat única per conèixer-los més de prop”, diu Joan costa, fotògraf i comissari de l’exposició.
“Des de fa alguns anys, un grup de fotògrafs submarins ens submergim regularment de nit, en les aigües d’aquesta badia. No és que siguin aigües especialment profundes, el més normal és no superar els set o vuit metres, però les característiques del port, recollit i a fora de perill de la mala mar, i la seua varietat d’hàbitats (una enorme praderia de posidònia, molta paret rocosa plena de buits i esquerdes i un gran arenal on molts peixos es poden enterrar) fan d’aquest lloc un lloc ideal per a la pràctica del busseig i de la fotografia submarina. Cada nit somiam trobar algun ser desconegut i moltes vegades els somnis es compleixen. En aquesta exposició podreu veure molta varietat d’animals vertebrats i invertebrats. Tots han estat fotografiats aquí. Formen part d’un ecosistema excepcional que cal conèixer i aprendre a cuidar i protegir. Esperam que aquesta mostra ajudi a complir aquest objectiu”, afegeix Joan Costa, en un dels cartells de l’exposició.
Joan Pereyra, per altra banda, s’ha especialitzat en nudibranquis, uns organismes invertebrats de pocs mil·límetres que són més desconeguts, i fins al moment, ha descobert quatre noves espècies d’aquest tipus a la costa eivissenca. La mostra també exhibeix algunes d’aquestes imatges.
Totes les fotografies van acompanyades d’un text en castellà, català i anglès, que revela curiositats i costums sobre les espècies que es mostren.