Reproduïm a continuació l’article que avui es publica a Diario de Ibiza i que signa el president del Club Nàutic Sant Antoni, José Tur Torres, ‘Cires’:
Des que es va posar en marxa la iniciativa Salvem Sa Badia de Portmany, amb l’aprovació unànime de l’assemblea de socis del Club Nàutic Sant Antoni, hem rebut nombrosos suports i també algunes veus en contra, i sempre hem estat respectuosos amb totes les opinions.
Sota el nostre punt de vista, el projecte de millorar mediambientalment la badia passa per reduir o eliminar si és possible els impactes que sofreix: els abocaments d’aigua mal depurada o sense depurar –inclosos els procedents d’embarcacions–, els fondejos il·legals i sobre posidònia, i els llots en suspensió que enterren la vida marina i es produeixen durant les maniobres dels ferris.
La iniciativa ja ha rebut el suport de diferents col·lectius empresarials, el sector educatiu, el comitè ciutadà de Sant Antoni, els ajuntaments de Sant Antoni i Sant Josep i diverses associacions civils de tots dos municipis. A més, creiem que ens dóna suport una gran majoria de portmanyins. Al mateix temps, sembla ser que també ha creat un cert nerviosisme entre els sectors que tenen interessos particulars i que podrien veure’s afectats pels canvis que es proposen.
A través d’una anàlisi profunda de dades públiques, hem aconseguit demostrar que en absència de ferris a Sant Antoni encara han arribat més turistes per via marítima a l’illa i que l’ocupació hotelera de tot l’entorn de la badia també ha millorat. Dos eixos fonamentals que ens permeten afirmar que els ferris aporten poc o res a l’economia de la badia i, per contra, suposen un llast en seguretat i medi ambient.
Ens hauria agradat que el segment interessat en què els ferris continuïn arribant a Sant Antoni avivessin el debat públic amb altres arguments que qüestionin els nostres, aportant xifres reals. No obstant això, en comptes de qüestionar el missatge, alguns han preferit intentar desgastar la imatge del Club Nàutic Sant Antoni. Per a això, han recorregut cíclicament al mateix argument: És Nàutic no vol ferris perquè pretén apropiar-se del moll comercial i lucrar-se amb nous amarratges.
Abans fins i tot que la iniciativa Salvem Sa Badia de Portmany fos una realitat, el gener passat, el CNSA va fer pública la seva nova política mediambiental, en la qual apostava per un creixement zero en amarratges. Aquesta filosofia de creixement zero a la badia l’hem repetit en moltes ocasions. L’última vegada, fa tan sols un parell de setmanes mitjançant un comunicat que va quedar reflectit a la premsa eivissenca.
Com malgrat els nostres múltiples aclariments hi ha qui continua insistint, em veig en l’obligació de reiterar el sabut: Es Nàutic no té el menor interès econòmic ni de cap altre tipus en el moll comercial. Mai ho hem demanat ni mai es demanarà. El nostre únic somni és recuperar la badia i la zona del port per al poble, i que aquesta es transformi en un espai exclusivament turístic, recreatiu, pesquer i esportiu.
Les persones que coneixen com funciona el món nàutic saben, a més, que aquesta pretensió és un disbarat. Gestionar el moll comercial passaria a la força per l’obtenció d’una concessió administrativa, mitjançant concurs públic, on prima l’oferta econòmica més alta. El club, en aquest sentit, mai podrà competir amb les empreses privades. Tenim el millor exemple en el port d’Eivissa.
M’anima comptar amb el suport de la junta directiva, els socis, amics, veïns i altres afins, que em continuen animant a treballar pel bé comú. Les filtracions interessades i les informacions tendencioses no ens apartaran de les nostres creences i objectius, perquè considerem que ens emparen el sentit comú i una visió de futur en la qual preval el bé públic sobre els interessos particulars.
Aquesta situació de pandèmia en la qual ens trobem immersos, on alguns han perdut familiars i moltes empreses desapareixen o estan en perill per la falta d’activitat, hauria de fer-nos reflexionar cap a on volem dirigir-nos i buscar entre tots un consens que permeti dissenyar un futur esperançador per a la badia de Portmany.
Mentrestant, des del Club Nàutic Sant Antoni, com a entitat sense ànim de lucre que som, continuarem treballant i esforçant-nos per a impulsar l’esport nàutic entre les generacions més joves, difondre els valors mediambientals de la mar a través de projectes com la ‘Setmana de la Mar’ i fomentar la cultura marina i la regeneració mediambiental de la badia i el nostre entorn.