La iniciativa Salvem Sa Badia de Portmany ha rebut un vídeo, gravat en el port d’Alcúdia, que demostra fins a quin punt pot arribar a ser d’intens l’efecte de resuspensió de llots i sediments que provoca la maniobra d’arribada dels ferris. En aquest port, la concentració de llots i partícules és encara major que a Sant Antoni i constitueix un exemple de com pot empitjorar la situació.
Cal recordar que la zona de maniobres dels ferris a Portmany és la que ha registrat major pèrdua de vegetació submarina, segons ha demostrat un recent estudi realitzat per una consultora mediambiental independent. La causa és precisament aquest efecte de resuspensió de sediments, que acaba cobrint plantes tan importants per a la conservació de les platges com són la Posidònia oceànica i la Cymodocea nodosa.
Aquest informe explica que es tracta, a més, d’un fenomen que es retroalimenta, ja que com més creix aquesta zona desèrtica per la mort de les plantes, més afecta a tot l’entorn de la badia. Constitueix una de les majors amenaces per a la supervivència de la badia com a destinació turística de sol i platja, juntament amb el fondeig irregular d’embarcacions amb morts i cadenes a la zona sud i els abocaments de nous sediments i aigües residuals a través de sobreeixidors, escolaments i torrents.
En el vídeo pot apreciar-se com l’arribada d’un ferri de grans dimensions al port d’Alcúdia provoca un deixant de sediments que genera la terbolesa de l’aigua i l’expansió d’aquests llots a una àmplia extensió de mar.